понеділок, 27 березня 2023 12:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Льотчиків ЗСУ можуть навчити керувати F-16 за короткий термін – МЗС Естонії 

Льотчиків ЗСУ можуть навчити керувати F-16 за короткий термін – МЗС Естонії 
Бійці Повітряних сил ЗСУ тримають небо над Україною. Фото: facebook.com/kpszsu

Партнери мають відмовитися від принципу поетапної військової підтримки України і надати все необхідне для української перемоги, в тому числі винищувачі F-16.

Поетапна філософія військової підтримки Києва не є ефективною з погляду рентабельності. Таку думку висловив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Я дуже сподіваюся, що за підсумками минулого року ми зрозуміли, що маємо бути не реактивними, а проактивними у цьому сенсі. Що стосується F-16, то пілоти – це пілоти, і ми не говоримо про якісь космічні кораблі. А пілоти літаків у вас є, їх навчать за короткий термін", – сказав Рейнсалу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Північна Македонія передасть Україні гвинтокрили

За його словами, F-16 можуть стати і платформою протиповітряної оборони. Оскільки швидкість цих суден може бути використана для запуску ракет проти російських С-300.

Тож ці винищувачі є певною частиною повітряного щита для захисту української цивільної інфраструктури та людей, зазначив Рейнсалу.

"Думаю, ми надмірно драматизуємо, коли беремо один елемент озброєння, і вважаємо, що це буде геймчейнджером. Це геймчейнджер у військовому сенсі. Це те, що потрібно Україні, але це не геймчейнджер у стратегічній перспективі. Тож я дійсно закликав би ті країни, які володіють цими системами озброєнь, поставити на справді стратегічну перспективу інвестування в українську перемогу", – заявив голова МЗС Естонії.

Також пояснив, чому вважає поетапну підтримку України не надто ефективною.

"Продовжувати цей підхід означало б величезні людські жертви українського народу, бо стратегія (Володимира. – Gazeta.ua) Путіна може справді бути в тому, щоб інвестувати зі свого боку, продовжуючи війну. Що б ми не говорили, реальність така, що війна йде в Україні. Російські міста не перебувають під постійною загрозою і таке інше. І, звичайно, Путін ставить своєю стратегічною метою також підрив сталого існування України як соціально-економічної одиниці, і ми не повинні давати Путіну такий імпульс", - переконаний Рейнсалу.

Коли західні партнери передадуть Україні винищувачі F-16, це дасть змогу захистити від російських ракетних обстрілів українські міста й критичну інфраструктуру. Нині Повітряним силам слід зосередитись на єдиному типі багатоцільового літака, а F-16 ‒ це найпоширеніший у світі літак такого класу, розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Зараз ви читаєте новину «Льотчиків ЗСУ можуть навчити керувати F-16 за короткий термін – МЗС Естонії ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі