пʼятниця, 22 грудня 2023 11:31

Ліквідацію Пригожина підготував Патрушев, а Путін не заперечував - WSJ

Ліквідацію Пригожина підготував Патрушев, а Путін не заперечував - WSJ
Секретар Ради нацбезпеки РФ Микола Патрушев показував план ліквідації Євгена Пригожина диктатору Володимиру Путіну. Фото: apnews.com

Ліквідацію ватажка російської терористичної ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина готували впродовж двох місяців.

Схвалив операцію секретар Ради національної безпеки РФ Микола Патрушев. Про це пише The Wall Street Journal.

Видання посилається на джерела в західних спецслужбах та неназваного колишнього офіцера розвідки РФ.

За даними журналістів, Патрушев почав попереджати диктатора Володимира Путіна про загрозу з боку Пригожина і його "занадто великий політичний і військовий вплив" ще влітку 2022 року. Але тоді Путін не звертав на це уваги, адже Пригожин звітував про "успіхи" на полі бою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін поводиться дивно - ЗМІ

"Усі говорили Путіну, що мати паралельну армію - це помилка. Коли Пригожин щодня плює в обличчя військовому керівництву - то у вас проблеми", - сказав WSJ неназваний колишній кремлівський чиновник, який періодично працював з Путіним та Патрушевим.

Ексофіцер розвідки РФ, який підтримує зв'язок з наближеними до диктатора і секретаря ради нацбезпеки людьми, ситуація змінилася, коли у жовтні Пригожин зателефонував Путіну і, вилаявши його, поскаржився на брак припасів. Свідком цього дзвінка був Патрушев.

До грудня стало зрозуміло, що він мав рацію щодо своїх застережень, а Путін продовжував публічно ігнорувати Пригожина й не відповідав на дзвінки.

На початку червня 2023 року Кремль фактично оголосив про плани ліквідувати групу "Вагнера" як бойову силу в Україні, наказавши його бойовикам зареєструватися в Міноборони Росії.

За даними WSJ, коли 23 червня Пригожин розпочав свій марш на Москву, стрімко просуваючись територією Росії, Путін був у своєму маєтку далеко за межами столиці. Тоді Патрушев організував "шквал телефонних дзвінків" і просив офіцерів-симпатиків Пригожина "спробувати достукатися" до нього.

За даними журналістів, п'ять дзвінків із Кремля "залишилися без відповіді". Окрім Білорусі, телефонували також до уряду Казахстану - це була "страховка у разі найгіршого сценарію". Однак, президент Касим-Жомарт Токаєв дистанціювався і відмовився допомагати. Зрештою "врегулювати" бунт Пригожина вдалося за допомогою білоруського диктатора Олександра Лукашенка.

За словами неназваного колишнього російського розвідника, на початку серпня Патрушев віддав наказ своєму помічникові розробити план ліквідації Пригожина. Західні спецслужби стверджують, що Путіну пізніше показали цей план і він не став заперечувати.

23 серпня Пригожин чекав в аеропорту Шереметьєво, поки його літак перевірять та підготують до вильоту. Саме тоді, за даними західних спецслужб, під крило літака заклали бомбу.

В Тверській області РФ 23 серпня розбився бізнес-джет ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина. Загинули всі пасажири. Серед них був і сам Пригожин.

Україна має інформацію про те, що саме російський диктатор Володимир Путін відповідальний за вбивство ватажка терористів "Вагнера" Євгена Пригожина. Про це заявив президент України Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідацію Пригожина підготував Патрушев, а Путін не заперечував - WSJ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі