четвер, 11 січня 2024 09:21

Спецтема: Війна Росії проти України

Кремль використовує міфи Другої світової для мобілізації росіян на війну - ISW

Кремль використовує міфи Другої світової для мобілізації росіян на війну - ISW
У Кремлі проводять паралелі між Другою світовою війною та вторгненням в Україну. Фото: glavcom.ua

Кремль використовує міфи так званої "Великої Вітчизняної війни" для проведення уявних паралелей із повномасштабним вторгненням в Україну.

Такі міфи у Росії використовують для підготовки громадськості до тривалої війни проти України. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Водночас, на думку аналітиків, це суперечить риторичним спробам диктатора Володимира Путіна запевнити росіян, що війна не матиме довготривалих внутрішніх наслідків.

Аналітики нагадують, що російське видання "Фонтанка" опублікувало інтерв'ю з головою комітету з оборони Державної думи Росії Андрієм Картаполовим 9 січня, в якому він заявив, що навіть у "переможні 1944-1945 роки" радянські війська стикалися з труднощами. Картаполова запитали, чи не перебуває Росія зараз, образно кажучи, у 1944-1945 роках.

Картаполов спробував розширити хибну аналогію між боротьбою Радянського Союзу проти нацистської Німеччини та неспровокованим вторгненням Росії в Україну, стверджуючи, що Росія зараз, образно кажучи, десь у грудні 1943 року і переходить у 1944 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський про Путіна: він не закінчить це, поки ми всі разом не закінчимо його

Аналітики нагадують, що радянські військові розпочали серію успішних наступальних операцій після оборонної перемоги в битві на Курській дузі в липні 1943 року і до грудня 1943 року вийшли на береги Дніпра в Україні.

Депутат Держдуми пояснив свою логіку, стверджуючи, що українські війська зазнали невдачі влітку 2023 року під час контрнаступу в Запорізькій області так само, як нацистська Німеччина зазнала втрат у боях у 1943 році.

На думку аналітиків, аналогія Картаполова має мало сенсу, особливо з огляду на той факт, що російські війська не здобули помітних успіхів за останні місяці.

Картаполова також запитали, чи означає його аналогія, що війна Росії в Україні закінчиться у 2024 році. Разом з тим депутат визнав, що війну Росії в Україні та Другу світову війну не можна порівнювати буквально.

Тим не менш, він і далі використовував алюзії на Другу світову війну, щоб стверджувати, що російські військові продовжуватимуть війну в Україні, доки не встановлять "прапор над Рейхстагом".

На думку аналітиків, постійні відсилки Кремля на Другу світову війну частково покликані створити абсолютно хибне враження, що нинішня Росія може змести своїх ворогів, покладаючись на масу переважної кількості живої сили і техніки, як це нібито зробила Червона армія з нацистською Німеччиною.

Напередодні президентських виборів у Росії впала підтримка внутрішньої політики. Про це свідчать дані опитувань незалежних російських опозиційних соціологічних організацій Chronicles Public Sociology і Laboratory Chronicles та анонімні джерела у Кремлі, пише ISW.

Нині менше ніж 50% підтримали продовження війни Росії в Україні, тоді як понад 30% виступають за мирні переговори.

Зараз ви читаєте новину «Кремль використовує міфи Другої світової для мобілізації росіян на війну - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі