понеділок, 24 липня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Країни НАТО платять за свою довгострокову безпеку" - Брет Стівенс

"Країни НАТО платять за свою довгострокову безпеку" - Брет Стівенс
Оглядач Брет Стівенс вважає, що країни НАТО платять за російське вторгнення грошима та технікою, а Україна – життями / Vox

Думки у виданні The New York Times оглядач Брета Стівенса

Минулого тижня друг спитав мене, що я можу дізнатися з запланованої чотириденної поїздки до України, чого не можу почерпнути, прочитавши новини. Це було справедливе запитання. Тепер, коли поїздка позаду, можу відповісти.

Я дізнався, як дивно відвідувати країну, в яку не літають літаки і не плавають кораблі, завдяки жорстокому та цинічному кроку Володимира Путіна з виходу з Чорноморської зернової ініціативи, через яку українські фермерські продукти надходили до голодних країн, таких як Кенія, Ліван та Сомалі. Єдиний можливий спосіб дістатися від польського кордону до Києва – дев'ятигодинна поїздка поїздом, де табличка на дверях закликає: "Будь сміливим, як Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Я дізнався, що вам слід завантажити Air Alert! - додаток на смартфон, як тільки в'їдете в країну. Він подає сигнал тривоги кожного разу, коли система виявляє дрони, ракети або інші повітряні загрози, що наближаються, що траплялося знову і знову під час мого короткого перебування. Після сигналу тривоги запис англійською мовою актора "Зоряних війн" Марка Хемілла вимовляє: "Пройдіть до найближчого укриття. Не будьте недбалими. Ваша самовпевненість – ваша слабкість".

По Києву було завдано більше 1620 ракетних та безпілотних ударів

Я дізнався, що Київ живе. Незважаючи на те, що, за словами посольства США, по місту було завдано більше 1620 ракетних і безпілотних ударів, і незважаючи на те, що економіка скоротилася на 29% в перший рік війни, автомобілі заповнюють дороги, люди обідають у вуличних кафе на добре підмітених тротуарах, а активісти та державні службовці працюють. Перефразовуючи фразу, яка приписується Іцхаку Рабіну, українці ведуть своє повсякденне життя так, ніби війни немає, а війну так, ніби повсякденного життя немає.

Я дізнався, що кожен співробітник посольства США у Києві на чолі з нашим сміливим та далекоглядним послом Бріджит Брінк зголосився добровольцем. Вони були розлучені зі своїми сім'ями та місяцями живуть у готельних номерах. В їх обов'язки входить спостереження за одним з найбільших зусиль США з надання допомоги з часів плану Маршалла - забезпечення належного обліку для десятків тисяч одиниць американської військової техніки, що знаходяться в руках України, відновлення роботи посольства, яке було зупинене напередодні російського вторгнення, і облік військових злочинів Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Я дізнався, як це сидіти в конференц-залах і ходити коридорами, які незабаром будуть зруйновані російськими снарядами. У вівторок я приєднався до дипломатичної групи на чолі з адміністратором Агентства США з міжнародного розвитку Самантою Пауер, яка відвідала порт в Одесі. Спочатку Пауер зустрілася з українськими офіційними особами, щоб обговорити логістичні можливості їхнього експорту після виходу Путіна з зернової угоди, а потім із фермерами, щоб обговорити такі питання, як розмінування їхніх полів та зниження фінансових ризиків. Велична будівля портової адміністрації, в якій проходили зустрічі, суто цивільна ціль, була обстріляна через день після нашого від'їзду.

Українці не зацікавлені у перетворенні своєї віктимізації на ідентичність

Я дізнався, що українці не зацікавлені у перетворенні своєї віктимізації на ідентичність. Багато років тому в Белграді я бачив, як сербський уряд зберіг уламки свого старого міністерства оборони, яке постраждало від бомбардувань НАТО під час війни в Косові в 1999 році, відповідно до свого жалісливого ставлення до тієї війни. Навпаки, в Бучі, передмісті Києва, де в перші дні війни сталася одна з найжахливіших масових страт під час нетривалої російської окупації, я став свідком перетворення багатоквартирних будинків, усіяних слідами від куль, на модні коворкінги. Як заявив мер Бучі Анатолій Федорук, "пам'ять залишиться у спогадах, але мешканці хочуть відновлювати без нагадувань".

Я дізнався, що українці навряд чи замінять суверенну територію на гарантії безпеки Заходу. Тим більше, на якусь угоду про перемир'я з Москвою. Перше вони спробували у 1990-ті з Будапештським меморандумом, яким передали Росії ядерний арсенал на своїй території заради беззубих гарантій територіальної цілісності. Останнє спробували за допомогою таких же беззубих Мінських угод після першого вторгнення Росії у 2014 році. Метою політики Заходу має бути надання Україні військових засобів, необхідних для перемоги, а не примус України до того, щоб знову відмовилася від своїх прав на суверенітет та безпеку задля заспокоєння наших побоювань щодо російської ескалації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Я дізнався, що незважаючи на всю допомогу, яку ми надали Україні, ми є справжніми бенефіціарами у відносинах, а вони є істинними благодійниками. Колишній британський міністр оборони Бен Уоллес, як правило, вдумливий, на саміті НАТО цього місяця запропонував, щоб українці виявляли більше подяки до своїх постачальників зброї. Це повертає стосунки у зворотному напрямку. Країни НАТО платять за свою довгострокову безпеку грошима та боєприпасами, які можна замінити. Українці підраховують втрати у вигляді життів та втрачених кінцівок.

Я пишу цю колонку з варшавського аеропорту імені Шопена. Біля терміналу припарковані літаки, що прямують до Дохи, Стамбула, Риму, Торонто, Нью-Йорка. Навряд чи можна було їх бачити тут 40 років тому. Це сталося тому, що польський народ залишився, за влучними словами Рональда Рейгана, "чудово непримиренним до гноблення".

Сьогодні Україна не примирилися з вторгненням

Сьогодні саме сусід Польщі Україна чудово не примирилися з вторгненням. Чому я навчився за чотири дні під закритим небом, то це ніколи не сприймати галасливу сцену в аеропорту як належне.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Країни НАТО платять за свою довгострокову безпеку" - Брет Стівенс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі