пʼятниця, 27 жовтня 2023 09:18

Конфлікт на Близькому Сході: Іран зібрався воювати проти США та Ізраїлю

Конфлікт на Близькому Сході: Іран зібрався воювати проти США та Ізраїлю
Іран і "вісь опору" намагаються наростити свою військову присутність у Сирії та Лівані. Фото: eastnews.ua

Іран та проксі-утворення накшталт ХАМАСу чи "Хезболли" намагаються продемонструвати свою спромомжність до ескалації конфлікту на Близькому Сході та початку війни проти США й Ізраїлю.

Тегеран і "вісь опору" готуються до того, що війна в Ізраїлі переросте в регіональний конфлікт, який точитиметься на кількох фронтах, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

"Ісламський опір Іраку - коаліція підтримуваних Іраном іракських ополченців починаючи з 18 жовтня щодня атакувала позиції американських військових в Іраку та Сирії. У цих атаках угруповання використовувало безпілотники та ракети, у результаті яких один американський військовий загинув і десятки отримали поранення. Група постійно завдавала ударів по певних місцях, наприклад, по авіабазі Айн-аль-Асад в Іраку, а також поступово розширювала свої атаки на нові місця в Іраку та Сирії", - сказано у свіжому звіті.

24 жовтня ополченці, яких підтримує Іран, погрожували продовжити атаку на позиції США в Кувейті та Об'єднаних Арабських Еміратах. Рух хуситів у Ємені окремо 19 жовтня намагався атакувати Ізраїль безпілотниками та крилатими ракетами. Есмінець ВМС США та засоби ППО Саудівської Аравії перехопили атаку над Червоним морем, перш ніж вона завдала удару по Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США перекидають на Близький Схід сотні військових

Іран і "вісь опору" намагаються наростити свою військову присутність у Сирії та Лівані.

"Сили КВІР "Кудс" координували розгортання сотень підтримуваних Іраном бойовиків у південному Лівані та південно-західній Сирії з початку війни. До числа таких бойовиків входять, зокрема, військові інженери та ракетні експерти. Крім того, Ізраїль здійснив кілька авіаударів по міжнародних аеропортах Дамаска та Алеппо з 12 жовтня, вказавши, що ці авіаудари мають на меті перешкодити Ірану перемістити зброю в Сирію та/або відкрити звідти фронт проти Ізраїлю", - пишуть аналітики.

Іран заявляв, нібито це США та Ізраїль винні в будь-якій подальшій ескалації війни, одночасно знімаючи з себе будь-яку відповідальність. Іранські офіційні особи та засоби масової інформації неоднократно наголошували на ролі Сполучених Штатів та Ізраїлю в розпалюванні війни.

"Цей наратив ігнорує той факт, що Іран уже сприяв поширенню цієї війни на Ліван, Ірак, Сирію та Ємен, скеровуючи своїх проксі-партнерів у ці країни для нападу на цілі США та Ізраїлю", - зазначили в ISW.

Іранські офіційні особи та засоби масової інформації окремо повідомили, що мають підтримку населення у боротьбі з регіональною війною проти США та Ізраїлю, якщо та спалахне.

У п'ятницю на світанку військові Сполучених Штатів Америки завдали авіаударів по двох об'єктах у східній Сирії, пов'язаних із іранським Корпусом вартових ісламської революції (КВІР). Це стало відповіддю на серію ракетних і дронових атак з боку ополченців, підтримуваних Іраном, на бази США й американський персонал у регіоні

Зараз ви читаєте новину «Конфлікт на Близькому Сході: Іран зібрався воювати проти США та Ізраїлю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі