четвер, 16 лютого 2023 09:29

Колишній спецназівець став лідером терористів "Аль-Каїди"

Колишній спецназівець став лідером терористів "Аль-Каїди"
"Аль-Каїда" має нового керівника. Фото: ukrinform.ua

Колишнього офіцера єгипетського спецназу Сеїфа аль-Аделя визнанали "безперечним" лідером терористичного угруповання "Аль-Каїда". Його попередник Айман аз-Завахірі загинув внаслідок удару США в Кабулі 31 липня 2022 року.

Про це у своєму звіті про ризики тероризму в світі вказала Організація Об'єднаних Націй, повідомляє агентство Reuters.

У січні 2023 року офіційні представники спецслужб США говорили про невизначеність щодо того, хто ж почав керувати "Аль-Каїдою". Однак ще у листопаді та грудні минулого року багато держав ООН визнавали Аделя фактичним керівником та беззаперечним лідером.

У листопаді 1998 року у США велике федеральне журі звинуватило Аделя у терористичному нападі на посольства США у Танзанії та Кенії. Жертвами терактів стали понад 220 цивільних людей, понад 5 тис. були поранені.

За словами американських слідчих, на рахунку Аделя, крім операцій в Африці, причетність до вбивства американського журналіста Деніела Перла у Пакистані у 2002 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден підтведив ліквідацію лідера "Аль-Каїди": подробиці операції

Державний департамент США повідомляє, що Адель базується в Ірані. На сайті програми Держдепартаменту "Нагорода за правосуддя" йдеться про те, що після вибухів в Африці колишній підполковник єгипетської армії переїхав на південний схід Ірану і там жив під охороною захисту Корпусу вартових ісламської революції.

Іранське представництво при ООН заперечило, що Адель перебуває в Ірані.

Спецслужби Сполучених Штатів Америки ліквідували лідера угруповання "Аль-Каїда" 71-річного Аймана аз-Завахірі. На місце, де перебував терорист, із безпілотника скинули вибухівку.

За словами президента США Джо Байдена, Завахірі був ключовим архітектором численних нападів на США. Брав активну участь у плануванні терактів 11 вересня 2001 року.

Зараз ви читаєте новину «Колишній спецназівець став лідером терористів "Аль-Каїди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі