пʼятниця, 22 грудня 2023 09:12

КНДР запустила реактор, що виробляє плутоній для ядерної зброї

КНДР запустила реактор, що виробляє плутоній для ядерної зброї
Без доступу до установки МАГАТЕ не може підтвердити її експлуатаційний статус. Фото: pixabay.com

Північна Корея ввела в експлуатацію лекгководний реактор, який може виробляти плутоній для ядерної зброї.

Міжнародне агентство з ядерної енергії спостерігало підвищений рівень активності на легководному реакторі у КНДР, заявив гендиректор організації Рафаель Гроссі на засіданні Ради керуючих.

"Підвищений рівень активності фіксували на легководному реакторі на легкій воді (LWR) у Йонбені та поблизу нього, а також - із середини жовтня - сильний відтік води з його системи охолодження. Ці спостереження узгоджувалися з введенням в експлуатацію LWR. Цей скид води є теплим процесом, який займає деякий час для будь-якого нового реактора. Утім, викид теплої води вказує на те, що реактор досяг критичної потужності", - сказав Гроссі.

Водночас без доступу до установки МАГАТЕ не може підтвердити її експлуатаційний статус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кім Чен Ин заявив про готовність завдати ядерний удар

"LWR, як і будь-який ядерний реактор, може виробляти плутоній у своєму опроміненому паливі, який можна відокремити під час переробки. Тому це викликає занепокоєння", - зазначив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ закликав КНДР у повному обсязі виконувати свої зобов'язання згідно з резолюціями Ради Безпеки ООН та оперативно співпрацювати з МАГАТЕ.

Північна Корея в понеділок провела успішне випробування своєї найновішої твердопаливної міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) великої дальності Hwasong-18. Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин заявив, що задоволений випробуванням.

Зараз ви читаєте новину «КНДР запустила реактор, що виробляє плутоній для ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі