пʼятниця, 08 березня 2024 13:21

Китайський шпигун викрав у Google таємні документи щодо ШІ

Китайський шпигун викрав у Google таємні документи щодо ШІ
Випадок стався саме тоді, коли напруженість між США та Китаєм зростає не лише через політичні розбіжності, а й через вибуховий розвиток штучного інтелекту. Фото: pixabay.com

У США ексінженер Google викрав понад 500 файлів, які містять комерційну таємницю компанії в галузі штучного інтелекту.

Шпигун використав цю інформацію на користь конкуруючих технологічних компаній у Китаї, повідомляє Office of Public Affairs. У середу його заарештували у Ньюарку, штат Каліфорнія.

"Громадянин Китаю 38-річний Лінвей Дінг почав працювати в Google у 2019 році. Він завантажив комерційну таємницю з робочого ноутбука на особисті акаунти в хмарному сховищі. Згідно з обвинувальним висновком, документи, які викрав Дінг, стосувалися інфраструктури ШІ Google, а також програмного та апаратного забезпечення чипів. Він завантажував їх у свої особисті акаунти протягом року з травня 2022-го по травень 2023 року", - йдеться у повідомленні.

Якщо чоловіка визнають винним, він може сісти на 10 років, також шпигуну загрожує штраф у $250 тис. за кожне з чотирьох звинувачень.

"У нас є суворі заходи для запобігання крадіжок нашої конфіденційної комерційної інформації та комерційної таємниці. Після розслідування ми виявили, що цей співробітник викрав численні документи. Ми швидко передали справу до правоохоронних органів. Ми вдячні ФБР за допомогу в захисті нашої інформації", - заявив речник Google Хосе Кастаньєда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий США на сайті знайомств "зливав" секретні дані про війну в Україні

Зараз напруженість між США та Китаєм зростає. Ринок ШІ намагаються захопити обидві країни. Торік адміністрація Джо Байдена заборонила експорт до КНР передових мікросхем, орієнтованих на ШІ, аби перешкодити комуністичному уряду посилити власні збройні сили.

"Дінг спочатку скопіював інформацію з 500 файлів Google в Apple Notes на ноутбуці, а потім перетворив їх у PDF-файли, які завантажив у свій особистий обліковий запис на Google Drive, щоб уникнути виявлення системами запобігання втраті даних Google. Він також передав свій робочий бейдж іншому співробітнику Google, щоб той щодня реєстрував його на робочому місці. Керівництво вважало, що він знаходиться в офісі у штаті Каліфорнія, тоді як насправді чоловік їздив у Китай", - сказано в обвинувальному висновку.

Дінг також допомагав залучати капітал для однієї з китайських компаній під назвою Rongshu, в якій він працював технічним директором. Торік він також заснував ще одну компанію зі штучного інтелекту в Китаї під назвою Zhisuan. Чоловік став її генеральним директором.

У грудні 2023-го він звільнився з технологічного гіганта і забронював квиток в один кінець до Пекіна після того, як Google запідозрив його в протиправній діяльності.

У США вже заарештовували громадян Китаю за крадіжку комерційної таємниці американських компаній. За останні кілька років прокуратура Сан-Франциско висунула звинувачення трьом колишнім співробітникам Apple за крадіжку на користь КНР комерційної таємниці, пов'язаної з уже скасованим проєктом Apple, у рамках якого розробляли електромобіль. Минулого місяця одного з цих інженерів засудили до шести місяців ув'язнення і зобов'язали виплатити майже $150 тис. штрафу.

Зараз ви читаєте новину «Китайський шпигун викрав у Google таємні документи щодо ШІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі