середа, 17 серпня 2022 10:02

Казахстан скасував вивчення російської з першого класу

Казахстан скасував вивчення російської з першого класу
У Казахстані скасували вивчення російської мови для першокласників. Фото: pexels.com

У Казахстані скасували вивчення одразу трьох мов для першокласників з цього навчального року. Це рішення стосується лише класів і шкіл з казахською мовою викладання.

Зокрема, серед цих трьох мов і російська. Міністр освіти Казахстану Асхат Аймагамбетов зазначив, що відтепер першокласники вивчатимуть лише рідну казахську мову. Про це повідомляє zakon.kz.

"Дитина спочатку має навчитися писати та читати однією мовою. Коли ти володієш однією мовою, освоїти наступну набагато простіше. У перших класах із казахською мовою навчання буде лише казахська. У другому класі додасться російська мова, а в третьому класі – англійська", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська - це не мова Путіна: зірка "Сватів" відмовився переходити на українську

У програмі школярів перших і других класів, які навчаються російською мовою, залишаться два предмети – російська та казахська, зазначило російське видання "Інтерфакс".

За орієнтовними підрахунками, у Казахстані налічується приблизно 75% шкіл із казахською мовою навчання, решта 25% – із російською мовою. Але останніми роками у країні є тенденція зниження кількості російськомовних викладачів і дітей, які навчаються російською мовою.

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет підтримав пропозицію мовного омбудсмена Тараса Кременя прибрати з нового навчального року вивчення російської мови в школах. Він розповів, як саме можна було б використати вивільнені навчальні години.

78% українців почали більше спілкуватися українською мовою після повномасштабної російської агресії проти України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Національний демократичним інститутом і Київським міжнародним інститутом соціології.

Зараз ви читаєте новину «Казахстан скасував вивчення російської з першого класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі