пʼятниця, 25 грудня 2009 09:00

Католики сьогодні святкують Різдво Христове

Католики сьогодні святкують Різдво Христове

Сьогодні Різдво Христове за Григоріанським календарем, яке святкують католики всього світу.

За біблійними переказами, цього дня у хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Вона разом із Йосифом втекла з Назарета, де Ірод наказав убити всіх немовлят. Цар злякався, що Син Божий зможе зайняти його трон.

У Віфлеємі Марія та Йосиф не змогли знайти житла. Тоді зайшли до одного з хлівів. Там, у яслах, і з"явився на світ Ісус.

Першими, хто привітав Новонародженого, були пастухи. Звістку про народження Божого сина їм принесли янголи. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу. Про появу Месії вони знали з легенд. Дорогу до міста їм вказувала яскрава зірка.

Різдву передує сорокаденний піст, останній вечір якого римо-католики називають Віділією. Тоді готують 12 пісних страв, а в помешканнях розсипають сіно. Після вечері люди йдуть на нічну службу до храму. Коли повертаються, співають колядки.

У багатьох християнських країнах вечірнє повітря наповниться дзвонами. Опівночі віруючі відправляться на Різдвяну месу.

Святкові служби пройдуть і в римо-католицьких храмах України. А головна церемонія пройде у Ватиканському соборі Святого Петра. Цю службу, яку транслюватимуть телевізійні канали всього світу, проведе Папа Римський Бенедикт XVI.

Опівдні 25 грудня Папа проголошує традиційне благословення Urbi et Orbi - "Граду і миру". Потім понтифік поздоровляє віруючих з Різдвом 64-ма мовами світу, зокрема звертається і українською.

За новим стилем Різдво 25 грудня зустрічають не тільки католики, але і представники решти практично всіх християнських конфесій, у тому числі православних. Виняток становлять послідовники Російської, Сербської, Єрусалимської і Грузинської православних церков, які відзначають це свято в ніч на 7 січня.

За матеріалом УНІАН, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Католики сьогодні святкують Різдво Христове». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі