понеділок, 19 серпня 2024 18:19

Іран може оголосити себе ядерною державою

Іран може оголосити себе ядерною державою
У США переймаються через позицію Ірану. Фото: pixabay.com

Іран до кінця цього року може оголосити себе ядерною державою.

Про це сказав голова Комітету з розвідки Палати представників США від республіканців Майк Тернер, повідомляє CBS.

Він звинуватив адміністрацію президента Джо Байдена у допущенні "серйозної ескалації", якої роками намагаються уникнути.

"Те, що ми бачимо зараз з цією адміністрацією, може оголосити себе державою, яка володіє ядерною зброєю, до кінця цього року, про це повідомлялося - у новинах з'являлися повідомлення про те, що така можливість є", - заявив Тернер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен: Іран за тиждень-два отримає матеріал для ядерної зброї

Республіканець підняв цю тему на фоні заяви кандидата у президенти Дональда Трампа, що США будуть "дружніми" до Ірану у разі його перемоги.

Трамп сказав, що Тегеран "не може мати ядерної зброї, і ми всі були налаштовані переконатися, що у них не буде ядерної зброї".

Тернер на це заявив, що Трамп "налаштований проти Ірану". Додав, що важливо визнавати сильні сторони своїх супротивників і що Трамп "чинив найбільший тиск на Іран, ніж будь-яка адміністрація - як економічний, так і військовий".

У листопаді Іран збільшив запаси урану, збагаченого до 60%. З часу останнього звіту від 5 вересня цей обсяг зріс на 6,7 кг до 128,3 кг. Темпи збагачення урану сповільнилися до приблизно 3 кг на місяць, хоча на початку цього року показник був на рівні 9 кг.

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії вважають, що Іран уже має ресурси для виготовлення одразу кількох атомних боєголовок.

У Пентагоні переконані, що Іран може стати ядерною державою за кілька місяців.

Зараз ви читаєте новину «Іран може оголосити себе ядерною державою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі