субота, 26 жовтня 2024 05:09

Гутерреш спробував виправдати свій візит до Путіна

Гутерреш спробував виправдати свій візит до Путіна
Генсек ООН Антоніу Гутерреш відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт. Однак поїхав у Казань на запрошення президента РФ Володимира Путіна. Фото: eastnews.ua

Генсек Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш заявив, що на саміті БРІКС у Казані наголошував на необхідності підтримання цінностей Статуту ООН.

За словами Гутерреша, на сесії він "закликав до справедливого миру в Україні відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї". Про це Генеральний секретар ООН написав у соцмережі Х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відмовив у візиті в Україну генсеку ООН Гутеррешу, який їздив у Казань - ЗМІ

"Я повертаюся з Казані, де вкотре взяв участь у виїзній сесії саміту БРІКС, що представляє майже половину населення планети. Я підкреслив, що ми повинні повсюдно підтримувати цінності Статуту ООН, верховенство права та принципи суверенітету, політичної незалежності й територіальної цілісності держав", – заявив Генсек.

Він також поінформував, що на полях саміту зустрівся з кількома главами держав та урядів (за даними офісу Генсека, Гутерреш мав зустрічі з лідерами Росії, Білорусі й Туркменістану).

"Під час зустрічі з президентом Путіним я наголосив, що російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права, і повторив тези, які я озвучив на засіданні саміту, – зазначив він. – Я також наголосив на своїй рішучій підтримці укладення угоди про безпеку судноплавства в Чорному морі, що є важливим для глобальної продовольчої безпеки".

24 жовтня Гутерреш виступив на саміті БРІКС у Казані, а пізніше мав двосторонню зустріч із російським президентом Володимиром Путіним.

Генсек ООН знехтував критикою України та Литви, які застерігали його від візиту до Росії.

Слід нагадати про, що Гутерреш відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії. Він, однак, прийняв запрошення до Казані від воєнного злочинця Путіна.

Зараз ви читаєте новину «Гутерреш спробував виправдати свій візит до Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі