субота, 26 жовтня 2024 06:12

Країни G7 досягли згоди щодо кредиту $50 млрд для України

Країни G7 досягли згоди щодо кредиту $50 млрд для України
Велика сімка досягла консенсусу щодо кредиту для України під гарантії російських активів. Фото: gettyimages.com

Країни G7 досягли згоди та завершили оформлення кредиту у розмірі $50 млрд для України.

Його забезпечать прибутком, отриманим від заморожених активів російського центробанку. Про це повідомляє Bloomberg.

За інформацією агентства, це відкрило шлях для якнайшвидшого надходження Україні необхідної допомоги та значною мірою захистило критично важливе фінансування від результатів президентських виборів у США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія першою виділить кошти на військову підтримку України через механізм G7

"Сьогодні ми, лідери країн Великої сімки, досягли консенсусу про те, як надати Україні близько 50 мільярдів доларів у вигляді кредитів за програмою надзвичайного прискорення доходів (ERA). Кошти кредиту будуть розподілені кількома каналами для підтримки бюджетної, військової та відновлювальної допомоги Україні" , - йдеться у заяві лідерів країн G7.

Угоду уклали після того, як США та їхні союзники подолали проблеми, пов'язані зі структуруванням такого кредиту і з тим, як гарантувати його погашення, щоб платники податків не опинилися у пастці.

У США заявили, що нададуть $20 млрд, Європа, як очікується, внесе приблизно таку ж суму, а Велика Британія заявила, що виділить близько $3 млрд. Очікується, що Канада та Японія також зроблять свій внесок.

Відповідно до узгодженого механізму США, ЄС та інші країни Великої сімки нададуть Україні кредит, який буде погашено за рахунок прибутку, отриманого від приблизно $280 млрд заблокованих коштів, більша частина яких перебуває в Європі.

Рада Європейського союзу остаточно схвалила пакет фінансової позики Україні на суму до €35 млрд. Схвалення відбулося за письмовою процедурою.

Лідери G7 погодили механізм ERA на саміті в Італії у червні 2024 року. Позика буде забезпечуватися доходами від заморожених російських активів.

Зараз ви читаєте новину «Країни G7 досягли згоди щодо кредиту $50 млрд для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі