пʼятниця, 16 лютого 2024 12:07

Греція легалізувала одностатеві шлюби

Греція легалізувала одностатеві шлюби
Парламент Греції схвалив легалізацію одностатевих шлюбів. Фото: pixabay.com

У Греції легалізували одностатеві шлюби.

Парламент країни 15 лютого схвалив законопроєкт, який надає одностатевим парам право одружуватися та всиновлювати дітей, пише Reuters.

"Греція - одна з найбільш православних християнських країн, яка дозволила такі союзи. Одностатеві пари тепер зможуть офіційно реєструвати шлюб. За законопроєкт проголосували 176 із 300 депутатів. Він набуде чинності, коли його опублікують в офіційному урядовому віснику", - пише видання.

Хоча члени правоцентристської партії Нова демократія прем'єра Кіріакоса Міцотакіса утрималися або проголосували проти законопроєкту, він отримав достатню підтримку з боку лівої опозиції, попри на напружені дебати.

"Це історичний момент. Це день радості", - заявила голова групи одностатевих батьків Rainbow Families Стелла Белія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський дозволив католицькій церкві благословляти одностатеві пари

Нещодавні опитування громадської думки показують, що греки розділилися в цьому питанні. Впливова православна церква, яка вважає гомосексуальність гріхом, рішуче виступає проти одностатевих шлюбів. Водночас багато представників ЛГБТ-спільноти вважають, що законопроєкт не скасовує перешкод для одностатевих пар у використанні допоміжних репродуктивних технологій. Сурогатне материнство також не буде поширюватися на ЛГБТ.

ЛГБТ-активісти домагалися змін протягом десятиліть, часто всупереч позиції церкви і правих політиків.

Щоб привітати ухвалене рішення парламенту, представники ЛГБТ-спільноти зібралися на мітинг під його стінами.

У 2015 році Греція дозволила цивільне партнерство між одностатевими парами. У 2017 році надала юридичне визнання гендерній ідентичності. Два роки тому в країні заборонили конверсійну терапію для неповнолітніх, спрямовану на придушення сексуальної орієнтації людини.

Естонія узаконила одностатеві шлюби. 20 червня парламент країни ухвалив поправки до закону "Про сім'ю" та інші супутні закони, які дозволяють укладати шлюб повнолітніх осіб однієї статі. "За" проголосували 55 депутатів зі 101, проти - 34. Голосування було пов'язане з питанням про довіру уряду. Закон набув чинності з 1 січня.

Зараз ви читаєте новину «Греція легалізувала одностатеві шлюби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі