пʼятниця, 25 березня 2022 03:29

"Готові до протистояння із США". В КНДР випробували "ракету-монстра"

"Готові до протистояння із США". В КНДР випробували "ракету-монстра"
В США засудили проведення випробувань. Фото: REUTERS

У Північній Кореї випробували міжконтинентальну балістичну ракету нового типу Hwasong-17.

Запуском керував лідер КНДР Кім Чен Ин, повідомляє AFP із посиланням на державну корейську агенцію KCNA.

"Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин особисто керував випробувальним запуском міжконтинентальної балістичної ракети "нового типу" в країні, щоб посилити її ядерне стримування проти американських "імперіалістів", - йдеться у повідомленні KCNA.

Ракету запустили у четвер, 24 березня, подолала найбільший шлях у висоту і дальність, ніж будь-яка попередня МБР.

Hwasong-17 вперше представили в жовтні 2020 року. Аналітики називають МБР "ракетою-монстром". Раніше випробування не були успішними, та викликали обурення сусідів Пхеньяну та США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна просить США збільшити постачання Javelin та Stinger – CNN

Державні ЗМІ опублікували фото, на яких Кім, одягнений у чорну шкіряну куртку і сонцезахисні окуляри, ходить перед великою ракетою, що перевозиться на 11-вісному транспортері.

"Ракета, запущена в міжнародному аеропорту Пхеньяна, піднялася на максимальну висоту 6248,5 км і пролетіла відстань 1090 км за 4052 секунди, перш ніж точно влучити в заздалегідь задану точку у відкритих водах Японського моря", - пише KCNA.

МБР приземлилася в японських територіальних водах, що викликало обурення Токіо. За словами KCNA, запуск здійснили "у вертикальному режимі з огляду на безпеку сусідніх країн".

Сеул, Вашингтон і глава ООН Антоніу Гутерріш засудили запуск як "явне порушення" резолюцій Ради Безпеки. Японія заявила, що це загрожує "миру та безпеці" в регіоні.

Державна агенція КНДР натомість пише, що успішний випробувальний запуск Hwasong-17 означає, що Північна Корея готова до довготривалої конфронтації з США.

Сполучені Штати Америки запровадили перші санкції щодо програм озброєння Корейської Народно-Демократичної Республіки після серії запусків північнокорейських ракет. Під обмеження потрапили шестеро громадян Північної Кореї, один громадянин Росії Роман Алар і російська компанія "Парсек".

30 січня 2022 року Північна Корея запустила балістичну ракету середньої дальності "Хвасон-12". У 2017 році КНДР кілька разів запускала такі ракети над Японією. Тоді у США закликали КНДР розпочати прямі переговори щодо її ядерної та ракетної програм.

Зараз ви читаєте новину «"Готові до протистояння із США". В КНДР випробували "ракету-монстра"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі