вівторок, 08 грудня 2020 13:37

Facebook і Google хочуть змусити платити за використання новин

Facebook і Google хочуть змусити платити за використання новин
Міністр фінансів Австралії Джош Фріденберг / Reuters

Австралія змусить компанії Facebook і Google платити за новинний контент. Це перший у світі крок, спрямований на захист незалежної журналістики.

Відповідно до законів, які має прийняти цього тижня парламент, інтернет-гіганти мають домовлятися з місцевими видавцями і новинними компаніями, скільки платитимуть за контент, який з'являється на їх платформах. Якщо не зможуть укласти угоду, рішення прийматиме призначений урядом арбітр. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google запустить завод для будівництва безпілотників

"Це перша в історії така реформа. Наше законодавство допоможе гарантувати, що правила цифрового світу відображають правила фізичного і, врешті, підтримають наш медіаландшафт", - сказав міністр фінансів країни Джош Фріденберг в столиці Канберрі.

У відповідь на ці ініціативи американські компанії в серпні попереджали, що можуть заборонити пропонувати свої послуги в Австралії.

Проте зараз директор Facebook Australia Вілл Істон заявив, що компанія розгляне законодавство і включиться в майбутні переговори, щоб виробити працездатну основу для підтримки новинної екосистеми країни.

Представник Google відмовився від коментарів, заявивши, що компанія ще не побачила остаточну версію запропонованого закону.

Досі жодна країна не втручалася в роботу інтернет-гігантів, попри те, що рекламодавці перенаправляли витрати в соцмережі та пошукові системи. Цим вони позбавляли редакції ЗМІ основних джерел доходу. Це призводило до масових закриттів мас-медіа і втрати робочих місць. На Fаcebook i Google припадає понад 80% австралійських витрат на онлайн-рекламу.

Цьогоріч французький регулюючий орган наказав Google провести переговори з видавцями щодо оплати їхнього новинного контенту на онлайн-пошуковику. Справа зараз залишається на розгляді в суді.

Виконавчий голова News Corp Australia Майкл Міллер заявив, що закон став значним кроком вперед в десятирічній кампанії щодо досягнення справедливості у відносинах між австралійськими медіа-компаніями і світовими технологічними гігантами. У травні News Corp припинила друкувати понад 100 австралійських газет, пославшись на відмову від реклами.

Зараз ви читаєте новину «Facebook і Google хочуть змусити платити за використання новин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі