середа, 20 липня 2022 09:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Євросоюз підготував відповідь на газовий шантаж Росії – Bloomberg

Євросоюз підготував відповідь на газовий шантаж Росії – Bloomberg
ЄС пропонує скоротити споживання газу на 15% через шантаж РФ. Фото: pixabay.com

Європейський Союз планує скоротити споживання природного газу на 15% вже з наступного місяця.

Таке рішення розглядають на тлі побоювань, що Росія може припинити постачання енергоресурсів, пише Bloomberg.

"Згідно з планом під назвою "Економте газ для безпечної зими", Єврокомісія планує рекомендувати кроки, які включають скорочення послуг опалення та кондиціонування, а також певні ринкові заходи", – йдеться у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС та Азербайджан уклали угоду про постачання газу в обхід РФ

План мають оприлюднити у середу. Найбільшим завданням ЄС цієї зими називають забезпечення достатніх поставок газу для паливних печей та електрогенераторів.

"Єврокомісія працює, виходячи з припущення, що Росія не відновить повних поставок через трубопровід "Північний потік-1", який на початку цього місяця закрили на ремонт", – заявив у вівторок комісар з питань бюджету ЄС Йоганнес Ган.

Запланована постанова надасть комісії право оголошувати загальносоюзну тривогу, якщо існує суттєвий ризик серйозного дефіциту пропозиції або стрибка попиту. Цей захід потребуватиме схвалення держав-членів блоку. Комісія може запросити їх уже наступного тижня під час екстреної зустрічі міністрів енергетики.

Велика група країн виступає проти обов'язкових скорочень. Національні уряди низки членів ЄС вже мають плани на випадок надзвичайних ситуацій і скоротять попит незалежно від того, чи зобов'язує їх Єврокомісія.

У червні ЄС затвердив шостий санкційний пакет проти Росії та Білорусі. Заборонили імпорт російської нафти в ЄС. Польща запропонувала блоку повністю відмовитися від російського газу.

Німеччина планує відмовитися від російського газу до літа 2024 року. Водночас 18 липня сьомий пакет санкцій проти Росії погодили міністри закордонних справ країн Європейського Союзу. Газового ембарго в ньому немає.

Раніше Bloomberg писало, що Євросоюз розробив план термінових заходів, щоб підготуватися до можливого припинення поставок газу з Росії. Кремль може різко припинити постачання енергоресурсів до кінця року. Розроблений план допоможе знизити негативні наслідки від цього на третину.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз підготував відповідь на газовий шантаж Росії – Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі