неділя, 20 березня 2022 23:21

Спецтема: Війна Росії проти України

ЄС запасається йодними пігулками та захисними костюмами від ядерних інцидентів

ЄС запасається йодними пігулками та захисними костюмами від ядерних інцидентів
ЄС запасається препаратами йоду і засобами захисту від ядерних інцидентів. Фото: pixabay.com

Вторгнення РФ на територію України спонукало Європейський Союз почати активно працювати над поліпшенням заходів у галузі охорони здоров'я у разі ядерного інциденту. На сьогодні російські загарбники контролюють територію Чорнобильської і Запорізької АЕС. Друга з них - має шість енергоблоків і є найбільшою у Європі.

Єврокомісія спонукає членів ЄС накопичувати йодні пігулки, захисні костюми та інші ліки, пише Financial Times.

Бельгійський Брюссель, який де-факто є столицею ЄС, також працює над способами боротьби у разі хімічною та біологічної атаки. До такого рішення прийшли після того, як США попередили, що РФ може використати відповідну зброю на території України.

"Комісія працює над підвищенням готовності в галузі хімічних, біологічних, радіологічних та ядерних загроз загалом, і це робилося ще до війни в Україні", - наголосив представник ЄК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава Укренерго пояснив, чи зможе РФ приєднати Крим до Запорізької АЕС

Після того, як росіяни окупували АЕС в Україні, в аптеках Бельгії, Болгарії та Чехії закінчилися таблетки йоду. Через атаку загарбників почали розповсюджувати попередження про ризики поширення радіоактивного витоку по всьому континенту.

Пігулки йодиду калію заважають щитоподібній залозі людини накопичувати радіоактивний йод, який з'являється внаслідок викидів. Вдихання загрожує розвитком онкологічних захворювань.

ЄС хоче бути готовим - на відміну від пандемії коронавірусу, яка застала Європу зненацька.

Російські терористи використовують Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі як військову базу. Так само як і ЧАЕС. Там шість енергоблоків і дуже багато ядерного матеріалу. У кожному реакторі активна зона повністю завантажена паливом, і на кожному енергоблоці є басейн витримки відпрацьованого ядерного палива

Зараз ви читаєте новину «ЄС запасається йодними пігулками та захисними костюмами від ядерних інцидентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі