понеділок, 24 червня 2024 09:57

ЄС може обійти вето Угорщини на купівлю зброї для України за рахунок активів РФ - Боррель

ЄС може обійти вето Угорщини на купівлю зброї для України за рахунок активів РФ - Боррель
Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель повідомив про обхідний шлях для подолання вето Угорщини. Фото: aa.com.tr

Європейський Союз розробив юридичний шлях, щоб обійти вето Угорщини на купівлю зброї для України за рахунок прибутку, отриманого від заморожених активів РФ.

Про це заявив голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, повідомляє Financial TImes.

За його словами, оскільки Угорщина утрималася від попередньої угоди про виділення доходів від заморожених активів Росії, вона "не повинна бути частиною рішення про використання цих грошей". Боррель стверджує, що цей обхідний шлях "складний, як і будь-яке юридичне рішення, але він працює".

На його думку, це також усуне перешкоду, яка може ускладнити зусилля G7 із залучення кредиту в розмірі $50 млрд для Києва до грудня, який повинен бути погашений за рахунок майбутніх надходжень. Таке рішення ухвалили лідери країн на саміті в Італії на початку цього місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Україна вступить до ЄС: дипломат назвав найреалістичнішу дату

Майже €200 млрд іммобілізовано в ЄС, здебільшого в Бельгії. Раніше блок погодився використати прибуток, отриманий у лютому, для закупівлі зброї для України.

Угорщина вже давно виступає проти того, щоб ЄС колективно надавав військову підтримку Україні. Будапешт також блокує сім інших рішень, пов'язаних з озброєнням Києва, на суму близько €6,6 млрд.

Запропонований Боррелем юридичний обхідний шлях обговорюватимуть міністри закордонних справ ЄС у понеділок, 24 червня.

Стурбованість США та інших партнерів по G7 тим, що Угорщина може заблокувати рішення ЄС про збереження російських активів у замороженому стані на невизначений термін, спричинила значні затримки в переговорах щодо кредиту в €50 млрд.

За словами чиновників, обізнаних із цим питанням, юридичний обхідний шлях для використання коштів ЄС, найімовірніше, буде достатнім для того, щоб гарантувати виплату кредиту.

Україна може отримати перший транш з доходів від заморожених російських активів до кінця літа.

Розмір буде складати €1,5 млрд, сказав європейський комісар з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс. Використання доходів від заморожених російських активів на користь України погодили у травні.

Зараз ви читаєте новину «ЄС може обійти вето Угорщини на купівлю зброї для України за рахунок активів РФ - Боррель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі