субота, 16 квітня 2022 12:49

Екскерівник німецької розвідки застеріг від активізації шпигунської діяльності Росії

Екскерівник німецької розвідки застеріг від активізації шпигунської діяльності Росії
Колишній голова розвідувальної служби Німеччини Ґергард Шіндлер припускає, що країна-окупантка Російська Федерація посилить шпигунську діяльність у ФРН. Фото: Getty Images

Колишній голова розвідувальної служби Німеччини Ґергард Шіндлер припускає, що країна-окупантка Російська Федерація посилить шпигунську діяльність у ФРН. Причиною цьому є війна, яку веде РФ проти України.

Про це повідомляє DW з посиланням на німецьке видання Redaktionsnetzwerk Deutschland.

"У Німеччині, як і в інших європейських державах, з часів холодної війни ведеться шпигунська діяльність Росії", - заявив Шіндлер.

Посилення російської розвідки вже спостерігається певний час, сказав він.

"Коли збройні конфлікти пов'язані з економічними санкціями, очевидно, що розвідувальна діяльність також зростає. Ми безперечно ще не досягли кінця цього розвитку", - пояснив Шіндлер.

Додав, що гідні довіри заяви щодо кількості шпигунів РФ у Німеччині робити не можна. Шіндлер сказав, що окрім самих росіян, точної кількості їх, напевне, ніхто не знає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ціна тварюки в базарний день - 40 тис. грн" - Венедіктова розказала про зрадника з Харкова

"Шпигуни, відомі Федеральному відомству та земельним відомствам із захисту конституції, - це лише верхівка айсберга", - переконаний ексголова розвідувальної служби.

На початку квітня уряд ФРН вислав із країни 40 російських дипломатів і звинуватив їх у шпигунській діяльності.

"Кожен виявлений шпигун - це плюс для німецьких органів безпеки", - переконаний експерт.

За таким шпигуном можна спостерігати та відстежувати, з ким він спілкується, сказав Шіндлер.

"Якщо зараз відправити його додому, а потім прийдуть нові, тоді повертаємося до початку: не знаєш, чи є новий аташе з культури шпигуном або звичайним дипломатом", - пояснив.

Тож вислання агентів розвідки для контррозвідки не є перевагою. Але іноді надсилання таких сигналів може бути політично необхідним, підсумував колишній керівник Федеральної розвідувальної служби.

Федеральна прокуратура Німеччини заарештувала громадянина Росії за підозрою у шпигунстві. У помешканні та за місцем роботи затриманого провели обшуки.

До свого арешту чоловік працював науковим співробітником на науково-технічній кафедрі в університеті в Німеччині. З жовтня 2020 року по червень 2021 року щонайменше тричі зустрічався зі співробітником спецслужби РФ і принаймні під час двох із цих зустрічей передавав інформацію з території університету.

В обмін на інформацію обвинувачений отримував грошові виплати.

Зараз ви читаєте новину «Екскерівник німецької розвідки застеріг від активізації шпигунської діяльності Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі