четвер, 21 квітня 2022 07:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Є можливості засудити Путіна - генпрокурор Латвії

Є можливості засудити Путіна - генпрокурор Латвії
Генпрокурор Латвії вважає, що Володимир Путін таки може постати перед судом. Фото: Getty Images

Для притягнення до відповідальності президента-агресора Росії Володимира Путіна в Латвії є юридичні підстави й можливості.

Про це заявив генеральний прокурор країни Юріс Стуканіс в ефірі латвійського телебачення 20 квітня, передає Delfi.

За його словами, найімовірніший сценарій засудження Путіна - заочний. Хоча теоретично РФ може видати його або засудити самостійно. Стуканіс зазначив, що Латвія вже почала розслідування скоєних в Україні воєнних злочинів і злочинів проти людства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не тільки Путін - ЗМІ опублікували список тих, хто приймав рішення про напад РФ на Україну

"Відгукнулися вже понад 50 людей, готових надати свідчення. Процес розпочато. Понад 10 людей уже дали свідчення, і ми продовжуємо заслуховувати свідків. Також щотижня відбуватимуться міжнародні зібрання з Україною, Литвою, Польщею, іншими країнами ЄС і Міжнародним кримінальним судом, де обговорюватимуться заходи якісного отримання свідчень у всіх країнах", - сказав Стуканіс.

Для доведення факту злочину юридично достатньо й того, що показують на телебаченні. Проте під час розслідування важливо зібрати й безпосередні свідчення людей, фото-, відео- та аудіодокази, щоб притягти до відповідальності конкретних винних, зауважив генпрокурор.

Наприкінці березня генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що Україна не може відкрити кримінальне провадження особисто проти Володимира Путіна, оскільки в нього є функціональний імунітет. Тобто він не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, поки перебуває на посаді президента.

У Великій Британії ініціювали міжнародний трибунал над Путіним, подібний до Нюрнберзького процесу над нацистськими військовими злочинцями після Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Є можливості засудити Путіна - генпрокурор Латвії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі