середа, 24 лютого 2021 11:10

Досвід Ізраїлю – вакциновані заражалися у 200 разів рідше

Досвід Ізраїлю – вакциновані заражалися у 200 разів рідше
Країни, де вже розпочалася вакцинація від коронавірусу. Чим більш насичений колір, тим більше в країні вакцинованих / Our World in Data

У світі триває вакцинація проти коронавірусу. За кількістю доз вакцини, яку отримали на 100 громадян, перше місце займає Ізраїль - 87,06 дози. На другому місці ОАЕ – 56,19 дози. У першій п'ятірці США – 18,52 дози, Чилі – 15,4, та ЄС – 5,67. Це не дорівнюють кількості щеплених, адже в більшості випадків потрібно вколоти двічі. Україна із країнами Африки і Центральної Азії вакцинації не розпочали досі .

Найпопулярніші та найнадійніші вакцини

Як пише ВВС, швидкість вакцинації в світі відображає традиційний поділ на багатих і бідних. Добре забезпечені вакцинами насамперед ЄС, Велика Британія, США, Канада та багаті країни Перської затоки. Вони змогли вкласти багато грошей у розробку вакцин і першими розпочали.

Зараз у світі зробили більше 212 млн щеплень або 2,8 уколи на 100 жителів. У країнах-лідерах скоро вакцинують більше половини населення, а в більшості бідних країн кампанія ще не розпочалася.

Як пише NYT, у 61 країні дозволили міжнародну вакцину Pfizer-BioNTech. Її ефективність 95%. Потрібні два уколи з інтервалом у три тижні. Зберігати вакцину слід у наднизькій температурі -70 градусів. Це перша вакцина, яка отримала дозвіл в США та багатьох інших західних країнах. Серйозних побічних наслідків від неї не виявлено, хоча деякі люди відчували втому, лихоманку та біль у м'язах. У багатьох країнах схвалили дві і більше вакцини.

У 51 країні схвалена британська Oxford/AstraZeneca. Її ефективність 62-90%, залежно від дози. Між дозами має минути чотири тижні. Зберігати можна в звичайному холодильнику до півроку.

У 39 країнах схвалена американська Moderna. Її ефективність 94,5%. Потрібні дві дози з інтервалом у чотири тижні. Зберігати можна при -20. На відміну від Pfizer, Moderna можна тримати в звичайному холодильнику.

В 31 країні дозволена російська Sputnik V. Її ефективність 92%. Такі дані опублікували в журналі The Lancet.

В 15 країнах схвалена китайська Sinopharm. Її ефективність 50,6%-91%, залежно від країни дослідження. Теж потрібно два уколи. Ще в 11 країнах схвалили китайську Sinovac.

У світі найбільше вакцинованих у США. Україна – пасе задніх

За даними CNN, у світі вакцинація розпочалася у 98 країнах. У Європі ще не почали Боснія та Герцеговина, Чорногорія та Македонія. А також Україна та інші пострадянські країни – Молдова, Грузія та Вірменія.

Вакцинацію розпочали в чотирьох із 54-х країн Африки. Не розпочали в більшості країн Центральної Азії, деяких країнах Близького сходу, Центральної Америки та Венесуелі.

За оцінками The Economist, більше 85 країн світу зможуть провести вакцинацію лише до 2023-го. Наразі головна надія - міжнародний механізм допомоги COVAX. До кінця року мають розподілити близько 2 млрд доз вакцини, з яких 1,3 млрд дістануться 92 найбіднішим країнам.

Після того, як розвинені країни закінчать вакцинацію, можуть поділитися надлишками з бідними. Наприклад, перепродуючи зі знижками чи віддати безкоштовно. Канада домовилася про вчетверо більше вакцин, ніж потрібно для населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З Україною поділяться надлишками Covid-вакцини

Нинішня хвиля вакцинації може виявитися не останньою. Влада Великої Британії вже заявила, що робити щеплення від коронавірусу, можливо, доведеться щорічно, як щеплення від грипу. Тоді запасами вакцин навряд чи хтось захоче ділитися, попри регулярні заклики ВООЗ робити це.

Найбільше повністю вакцинованих зараз у США – 19,44 млн людей, Ізраїлі – 3,08 млн, Німеччині – 1,81 млн, Італії – 1,34 млн та Іспанії – 1,2 млн. Водночас в Ізраїлі частково вакциновано більше половини населення. На другому місці Сейшельські острови – 45,4%. На третьому Велика Британія – 26,7%. Четверте місце за США – 13,3%. Замикає п'ятірку Бахрейн – 15,7%.

Ізраїль – вакцинація Pfizer в 210 разів зменшує можливість захворіти

Як пише The Guardian, дослідження, проведені в Ізраїлі, показують зниження лікарняних випадків та інфікування.

Оскільки кожен другий ізраїльтянин отримав хоча б одне щеплення, що значно більше, ніж будь-де в світі, країна з населенням в 9 млн людей стала тестовим прикладом. Щеплення там робили без вихідних і цілодобово. Вразливі групи, зокрема, понад 70% літніх, вже отримали дві дози вакцини Pfizer/BioNtech.

МОЗ Ізраїлю опублікував перші офіційні результати, що показують, що тільки 0,04% людей заразилися через тиждень після повної вакцинації, коли виникає імунітет. У лікарню з хворобою потрапили 0,002% від кількості вакцинованих.

Місцевий постачальник медпослуг Maccabi Healthcare Services, опублікував дослідження. Із 163 тис. ізраїльтян, яким зробили обидва щеплення, 31 заразився, порівняно з майже 6,5 тис. інфікованих в контрольній групі з нещеплених. Тобто щеплення зменшило кількість заражень в майже 210 разів.

Як пише АР, Ізраїль заздалегідь підписав контракт з Pfizer на особливих умовах: країна платить майже вдвічі дорожче, ніж ЄС за кожну дозу вакцини. 23 євро проти 12. Крім вакцин, МОЗ Ізраїлю вклало мільйони доларів в просвітлення. Міністерство взаємодіє з лікарями і релігійними лідерами, щоб запобігти поширенню неправдивої інформації про вакцинацію. Спеціальний центр відстежує появу фейків у соцмережах і сигналізує міністерству юстиції – те вимагає видалення постів.

На пункти вакцинації запрошують виступати музикантів і ді-джеїв, обіцяють відкрити в цьому місяці музеї, бібліотеки та концертні зали для тих, хто має щеплення.

Для досягнення колективного імунітету, за оцінками фахівців, потрібно вакцинувати щонайменше 70% населення. Директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США, доктор Ентоні Фаучі, в грудні називав цифру - 75-85%. Тож темпи поширення і смертності від вірусу будуть поступово знижуватися, проте взяти ситуацію під контроль вдасться лише через кілька років. За даними NYT, зараз дослідники проводять клінічні випробування 69 вакцин від коронавірусу. Ще 20 досягли фінальної стадії тестування.

Зараз ви читаєте новину «Досвід Ізраїлю – вакциновані заражалися у 200 разів рідше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі