вівторок, 05 грудня 2023 11:38

Спецтема: Війна Росії проти України

Чого очікувати в 2024 році

Чого очікувати в 2024 році
Один із найбільших викликів 2024 року – можливе повернення Дональда Трампа в Білий дім / East News

Думки у виданні Dawn пакистанської дипломатки, та колишнього посла Пакистану в США, Великій Британії та ООН Маліхи Лодхі

Заглядаючи вперед на те, що можна очікувати в 2024 році, світ надалі буде в нестабільному стані з загостренням геополітичної напруженості.

Міжнародний ландшафт ще більше роздробився через війни в Газі та Україні, протистояння між США і Китаєм. Сильний вітер, спричинений численними кризами і невирішеними викликами, робить перспективи майбутнього неспокійними. Невизначеності додає рекордна кількість виборів наступного року в країнах світу, включаючи США.

Перехід до більш багатополярного світу набиратиме дедалі більше обертів, але багатосторонні інституції будуть під тиском. Глобальна зміна влади триватиме, а країни, які не приєдналися до жодного з таборів, відіграватимуть все більшу роль у формуванні геополітики.

Непередбачуваність залишатиметься основною реальністю серед ключових геополітичних тенденцій, ризиків і викликів у 2024 році

Непередбачуваність залишатиметься основною реальністю серед ключових геополітичних тенденцій, ризиків і викликів у 2024 році. У звіті The Economist "Світ попереду в 2024-му" прогнозується "багатополярний безлад" через конфлікти і загострення геополітичного суперництва. Напевно, кількість каскадних криз, які вирують у світі, збереже його нестабільність і нестійкість.

Control Risks, лондонська консалтингова фірма з питань ризиків, вважає, що наступного року побачимо "високий рівень складності та руйнівності криз", що може створити "перевантаження управління ризиками". Інші, зокрема Всесвітній економічний форум, вказують на настання "епохи багатьох криз".

Найбільш значущою стратегічною динамікою 2024 року стане перебіг відносин між США та Китаєм. Попри те, що обидві глобальні держави бачать небезпеку некерованої конфронтації і протягом останніх місяців намагалися стабілізувати відносини, їхні розбіжності в різних питаннях, від Тайваню до обмеження торгівлі та технологій, і зіткнення геополітичних інтересів, призведуть до триваючої турбулентності відносин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Політика Вашингтону щодо стримування Китаю, підтверджена в стратегії національної безпеки адміністрації Джо Байдена, і рішучий опір з боку Китаю підтримуватимуть відносини в напруженості. Військова конкуренція загостриться, а Тайвань залишиться небезпечною точкою можливого спалаху.

Control Risks, однак, бачить, що відносини переходять у "модель стримування", оскільки обидві країни мають справу з нагальними внутрішніми проблемами - президентськими виборами в США та економічними проблемами в Китаї. У більшості оцінок міжнародних аналітичних центрів та інвестиційних консалтингових компаній, таких як Black Rock, війна між США і КНР в 2024 році виключається. Але країни по світу все ще стурбовані випадковим можливими сутичками у напруженому Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - стратегічному театрі протистояння США і Китаю.

Хоча наступного року виклики будуть величезними, глобального лідерства буде бракувати.

Війна в Україні триватиме, але, можливо, зайде в глухий кут у 2024 році

Напруженість між Сходом і Заходом посилиться у 2024 році, коли війна в Україні триватиме, але, можливо, зайде в глухий кут. Тривалий конфлікт буде продовжувати напружувати відносини Сходу і Заходу з очевидними наслідками для глобальної економіки та ланцюжків постачання.

Однак світова увага була переключена після 7 жовтня з України на війну Ізраїлю проти Гази. Конфлікт загнав Близький Схід у вир насильства та нестабільності.

Перебуваючи на задньому плані протягом десятиліть, палестинське питання вилетіло на вершину міжнародного порядку денного. У ньому також підкреслюється, що політика США щодо нормалізації відносин між арабськими державами та Ізраїлем шляхом ігнорування майбутнього Палестини була помилковою та нежиттєздатною, а стратегія Угод Авраама щодо встановлення дипломатичних відносин між арабськими країнами та Ізраїлем тепер перевернута догори ногами війною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

2024 рік стане викликом і випробуванням на здатність арабських урядів і великих держав встановити тривалий мир і безпеку в регіоні шляхом пошуку справедливого вирішення палестинського питання і тиску на Ізраїль, щоб він повернувся до вирішення питання про створення двох держав.

У цьому поляризованому та роздробленому міжнародному ландшафті країни, які не приєдналися, набудуть набирати дедалі більшого значення у впливі на геополітику. Протистояння між США та Китаєм запропонувало країнам можливості та свободу дій, щоб збільшити свій вплив, відігравши це суперництво та вибравши "незалежний" шлях.

Більше того, структурні зміни та розпорошення влади в міжнародній системі створили сприятливе середовище для дипломатичної активності цих країн і для того, щоб вони мали більший вплив. Оскільки ці тенденції триватимуть, вони створять більше простору для зміцнення їх переговорної позиції. Це змусить дві глобальні супердержави витрачати більше дипломатичного капіталу на залучення нових країн у свої лави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Більшість міжнародних оцінок ризиків вважають, що десятки виборів, які мають відбутися наступного року, мають значні регіональні та міжнародні наслідки. Очікується, що понад 4 млрд людей у світі проголосують у понад 60 виборах.

Ніщо не є більш вагомим, ніж президентські вибори у США. Якщо колишній президент Дональд Трамп повернеться до влади, це матиме далекосяжні наслідки для світу. Оскільки він, ймовірно, проводитиме таку ж односторонню, підривну зовнішню політику, яка була характерною для його минулої каденції, це негативно вплине на відносини з Китаєм, війну в Україні, зв'язки з партнерами по НАТО.

Ключовим питанням у 2024 році буде те, чи збережеться тенденція до демократичного регресу, яка спостерігається в останні роки, чи зупиниться. Демократичний відкат був повсюдним, оскільки багато демократій у світі стикаються з викликами поляризації, нетерпимості та токсичної політики. Вони також стали свідками ерозії громадянських свобод, свободи ЗМІ та придушення інакомислення. Це відбувається на тлі економічного стресу та зростаючих, невиправданих очікувань у суспільствах.

Понад дві третини населення планети живуть у демократіях, що занепадають, авторитарних або гібридних режимах

Глобальну тенденцію розпаду демократії зафіксували багато міжнародних організацій. Наприклад, в останній доповіді Стокгольмського Міжнародного інституту демократії та допомоги у виборах "Глобальний стан демократії" виявлено рекордну кількість демократій у занепаді. Згідно з підрахунками, понад дві третини населення планети живуть у демократіях, що занепадають, авторитарних або гібридних режимах.

Як реагувати на руйнівні наслідки та нові вразливості, створені передовими технологіями, які часто називають зброєю масового ураження, залишатиметься проблемою в 2024 році. Цифровий світ стикається з серйозними проблемами кібербезпеки, оскільки загрози зростають у світі.

Крадіжка даних і шахрайство, кібератаки та порушення роботи критично важливих систем, електричних мереж і фінансових ринків – частина ризиків, що зростають. Штучний інтелект, особливо його військове використання теж становить багато небезпек. Попри це, немає жодних міжнародних зусиль, спрямованих на управління чи пом'якшення дестабілізуючих наслідків впливу нових технологій.

Викликів у 2024 році буде багато. Це у світі, де бракує глобального лідерства та солідарності.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чого очікувати в 2024 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі