пʼятниця, 02 вересня 2022 17:56

Спецтема: Війна Росії проти України

"Чий Крим?" - Литва пропонує анкетувати росіян

"Чий Крим?" - Литва пропонує анкетувати росіян
Литва запропонує союзникам анкетувати росіян при в'їзді, заявив глава МЗС країни Габріелюс Ландсбергіс. Фото: eastnews.ua

Литва запропонує союзникам анкетувати росіян при в'їзді. Проводити опитування серед громадян Російської Федерації запропонують, зокрема, Естонії, Латвії, Польщі та Фінляндії.

Анкетування росіян запропонують у рамках майбутнього регіонального рішення, що стосується видачі туристичних віз громадянам країни-агресорки. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, передає російське пропагандистське видання ТАСС.

"В'їзд громадян Росії в країни-члени ЄС, зокрема в Литву, в нинішніх геополітичних умовах є викликом національній безпеці. Тому ми біля кордону маємо право переконатися в тому, що особи, які в'їжджають, не становлять загрози національній безпеці. Маємо право поставити певні питання щодо дій Росії, Криму", – сказав литовський міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС думає над візовими санкціями для росіян: пропонують не чіпати молодь

Ландсбергіс зазначив, що росіяни, які хочуть перетнути кордон Литви, повинні висловитися проти війни в Україні і визнати Крим українським. В іншому випадку – допуск громадян Росії не відповідає інтересам національної безпеки, тому їм буде відмовлено у в'їзді.

У свою чергу повірений у справах Росії в Литві Сергій Рябоконь запропонував анкетувати литовців. Він вважає, що громадян цієї країни треба питати про події 1991 року. На думку Рябоконя, литовська сторона "зажадала від СРСР антиконституційного відділення" і влаштувала "провокації, які призвели до жертв".

У відповідь на цю заяву МЗС Литви вручило йому ноту протесту.

П'ять країн ЄС планують запровадити заборону на в'їзд російським туристам. Польща, Естонія, Латвія, Литва та Фінляндія заявили, що розглядають можливість заборони на в'їзд росіянам у свої країни, якщо Євросоюз загалом цього не зробить. У спільній заяві країн зазначається, що припинення чинної угоди про спрощення візових процедур для громадян РФ є "необхідним першим кроком".

Зараз ви читаєте новину «"Чий Крим?" - Литва пропонує анкетувати росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі