пʼятниця, 07 лютого 2020 14:54

Чи менше шансів в України на вступ до ЄС після введення нових правил

Чи менше шансів в України на вступ до ЄС після введення нових правил
Єврокомісія затверджує нові стандарти вступу країн до ЄС. Фото: Reuters

Вступ до Євросоюзу відбуватиметься за новими правилами. Днями Європейська комісія заявила про нову процедуру переговорів про розширення ЄС. У центрі - жорстка вимога проведення реформ країнами.

Методологію ще не затверджено державами-членами, вона є тільки пропозицією Європейської комісії, пояснює Катерина Зарембо із Центру "Нова Європа". Організація розробляє аналітику та проєкти просування європейських стандартів в Україні, працює на підтримку європейської перспективи.

У оприлюдненому звіті у Брюсселі є кілька змін.

"Тепер держави-члени будуть індивідуально брати участь у підготовці до вступу країн, - каже експертка. - Також розділи переговорів групують у кластери. Їх буде 6: ринок, зростання, екологія, сільське господарство тощо. У процесі переговорів відкриватимуться ці кластери, а не цілі розділи. І тепер справді можуть бути як "батоги", так і "пряники" за поступ країн у підготовці до членства. Якщо країна виконує реформи, то може бути збільшене фінансування. Якщо відкотилася - то зменшено фінансування і навіть припинено переговори.

Побачимо, як це втілять із балканськими країнами. Албанія. Боснія і Герцеговина, Косово і Північна Македонія готуються до вступу. До них збираються використовувати підхід, який був до країн Східного партнерства. Тобто принцип побудови відносин між сусідами переноситься у переговори щодо членства".

Єврокомісар з питань політики сусідства і розширення ЄС Олівер Варгеї заявляв, що до країн, які не виконуватимуть заявлених реформ, навіть можуть застосовувати санкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз засудив санкції США проти "Північного потоку-2"

"Завжди коли були розбіжності, то переговори заморожували. Як із Туреччиною, наприклад. Просто зараз це назвали санкціями. Ще може бути перелік цих санкцій, як-от скорочення фінансування. У новій процедурі більше вимог і контролю. Це створює більший тиск на охочих вступити. З іншого боку, є позитивним для України, що розширення поки що не згортається на тлі інших процесів у ЄС., - зауважує.

- Україна поки що виконує Угоду про асоціацію. На цьому треба зосередитись. Також можна вивчати досвід Балкан і готуватися до переговорів. Проте кожні переговори є унікальними. Кожна країна або група країн приєднується вже до іншого Союзу, і правила змінюються".

Україна виконала 12 умов, щоб отримати гроші від Євросоюзу. Це буде другий транш у рамках Четвертої програми макрофінансової допомоги у розмірі 500 млн євро.

Зараз ви читаєте новину «Чи менше шансів в України на вступ до ЄС після введення нових правил». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі