середа, 17 січня 2024 21:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Бундестаг не підтримав передачу Україні ракет Taurus. Але є нюанс

Бундестаг не підтримав передачу Україні ракет Taurus. Але є нюанс
Модель крилатої ракети Taurus. Фото: mil.in.ua

Парламент Німеччини ввечері 17 січня провалив голосування за ініціативу опозиції щодо передачі Україні німецьких крилатих ракет великої дальності Taurus.

На сайті Бундестагу зазначається, що рішення підтримали 178 депутатів, у той час, як 486 були проти, а троє утрималися. Про це пишуть "Суспільне".

Представниця фракції ХДС/ХСС Керстін Ферегге, яка винесла подання на обговорення, закликала ухвалити надання ракет.

"Україна та вся Європа подякують за це", - сказала депутатка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зараз війна, а буде велика криза" - Зеленський порадив Заходу не експериментувати

Під час обговорення "Зелені" і Вільна демократична партія, що раніше схвалювали збільшення військової допомоги Україні, зокрема й крилатими ракетами, виступили проти.

А саму пропозицію ХДС/ХСС розцінили як спробу завоювати тактичну перевагу на внутрішньополітичних дебатах у Німеччині, повідомив Spiegel.

Вирішальне слово щодо експорту озброєнь залишається за урядом Німеччини.

У той же час заступник голови Комітету Верховної ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв прокоментував "провальне" голосування у Бундестазі щодо передачі Україні ракет Taurus і заявив, що це був окремий законопроєкт частини опозиції, який вона хотіла без погодження з іншими винести на голосування.

"Законопроєкт було відхилено не по суті, а через порушення процедури й намагання використати це для вузькопартійного піару. План внести на розгляд Бундестагу спільний законопроєкт усіх фракцій залишається у силі", - зазначив Чернєв.

Він додав, що найімовірніше, голосування за документ відбудеться до 22 лютого 2024 року.

Taurus - сімейство німецько-шведських авіаційних крилатих ракет класу "повітря-поверхня" великої дальності. Ракета призначена для високоточних ударів та ураження високозахищених та заглиблених цілей. Дальність польоту таких ракет - щонайменше 500 км.

У серпні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Німеччину і Сполучені Штати Америки надати Україні далекобійні ракети Taurus і ATACMS. Чим більша дальність ракет, тим коротша війна, сказав міністр.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина не відмовляється від передачі Україні ракет Taurus.

Зараз ви читаєте новину «Бундестаг не підтримав передачу Україні ракет Taurus. Але є нюанс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі