четвер, 26 вересня 2024 19:32

Bloomberg: США та ЄС можуть передати Україні частину російських активів

Bloomberg: США та ЄС можуть передати Україні частину російських активів
США вимагають від ЄС змінити режим санкцій щодо Росії. Фото: Pexels

США повідомили Європейському союзу, що внесуть $20 млрд у масштабний пакет допомоги Україні, який очолює G7, якщо блок змінить свій режим антиросійських санкцій.

Навіть якщо ЄС не змінить режим санкцій, США виділять менше грошей. Про це сказали ознайомлені із ходом обговорень у ЄС, передає Bloomberg.

G7 у червні досягла принципової згоди про надання безповоротного кредиту Україні. Його погасять коштом прибутку, отриманого від заморожених активів російського центрального банку на близько $280 млрд, більша частина яких зберігається в Європі.

Спочатку США і ЄС домовилися що кожен внесе близько $20 млрд. Але Вашингтон зажадав від Європи більш довготривалого режиму санкцій. Це має гарантувати, що надприбутки будуть доступними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС підрахували заморожені активи РФ

ЄС поки коригує свої санкції щодо російських активів. Вони мають оновлюватися тільки кожні 36 місяців відповідно до вимоги США.

Угорщина запропонувала відкласти ухвалення рішення про іммобілізацію російських активів до виборів у США 5 листопада.

Комісія повідомила країнам-членам, що Вашингтон може приєднатися до ініціативи і після виборів. Але додала, що блок має завершити законодавчу роботу до кінця жовтня. Вона потребує схвалення Європарламенту.

"Очікується, що країни G7 завершать виконання своїх зобов'язань на міністерській зустрічі 25 жовтня. Лідери ЄС мають зустрітися 17-18 жовтня, коли, ймовірно, обговорюватимуть питання про підтримку України", - сказав один зі співрозмовників.

Європейський Союз ухвалив рішення не передавати Україні 5 млрд євро, отриманих від інвестування заморожених російських активів протягом 2022-2023 років.

Ці кошти залишаться у брюссельському депозитарії цінних паперів Euroclear як запобіжний захід на випадок судових позовів з боку Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Bloomberg: США та ЄС можуть передати Україні частину російських активів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі