четвер, 24 грудня 2020 11:35

Безкоштовно та добровільно, кожному призначають чергу - українка розповіла, як вакцинувалася від коронавірусу

Масове щеплення від ковіду американською вакциною Pfizer/BioNTech розпочали в Ізраїлі. Насамперед вакцинують медичних працівників та людей віком старше 60 років. Щеплення безкоштовні та добровільні.

Про це Gazeta.ua розповіла українка Ілона Фанта, яка вже 4 роки проживає з родиною в місті Раанана в Ізраїлі.

Ілона в минулому журналістка, останні роки пише кулінарні огляди, заснувала та веде успішний фудблог "Фанілла". А також працює на адміністративній посаді в комітеті з контролю за медичними дослідженнями. Тому, як співробітниця медичної сфери, вона потрапила в 1-шу хвилю вакцинації.

Автор: facebook.com/ilona.fanta
  Українка Ілона Фанта вакцинувалася від коронавірусу в Ізраїлі
Українка Ілона Фанта вакцинувалася від коронавірусу в Ізраїлі

"В смс прислали номер телефону. Я зателефонувала до людини, що адмініструє процес в лікарні, де вакцинують наших колег. Прислали форму з питаннями про стан здоров'я, я її заповнила. Нам призначили чергу", - розповіла Ілона.

У призначений час приїхав мікроавтобус - ним Ілону та інших людей, яких мали вакцинувати, відвезли з Раанани до сусіднього міста Кфар-Сава. Там у лікарні Меїр проводять вакцинацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців щеплюватимуть від коронавірусу в 4 етапи

Перед самим щепленям попросили заповнити ще 1 форму-опитування про стан здоров'я. За словами українки, все відбувається швидко і злагоджено - без довгих очікувань і черг під маніпуляційними.

"Коли вкололи, відчула сильне тепло в руці. Потім легке оніміння, зараз верхня частина руки болить, ніби я натрудила м'яз. Але це легке відчуття, не критичне. Мабуть, це стандартна реакція, тому що перед уколом мене запитали, я правша чи шульга, і зробили укол у менш робочу руку", - розповіла українка про відчуття від щеплення.

Автор: facebook.com/ilona.fanta
  Після першого щеплення видають спеціальний браслет з інфрмацією про вакцинацію
Після першого щеплення видають спеціальний браслет з інфрмацією про вакцинацію

Після вацинації видали спеціальний гумовий браслет: на зеленому тлі міститься інформація про щеплення. А також провели інструктаж. Людям розповідають про побічні симптоми - наприклад, можливі висипи, головний біль тощо. Та попередили, що про всі прояви треба повідомили в лікарню.

"Разом з довідкою про те, що я отримала вакцину, мені дали 3-тю форму. На ній список різних симптомів - температура вище 38 градусів, головний біль тощо. Я маю її принести на 2-гу частину щеплення заповненою, відзначити, чи було в мене щось з перерахованого чи ні", - пояснила Ілона.

Українка зазначила, що вакцинацію проводять за медичною страховкою. Тобто додаткових коштів щеплення не потребує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна компанія реєструє вакцину від коронавірусу. Україна може отримати саме її

"Вакцинація безкоштовна. В Ізраїлі всі записані в одній з декількох лікарняних кас, куди спрямовується спеціальний податок із зарплати. Так що це покривається страховкою. У мене базова страховка, найпримітивніша", - додала жінка.

Вакцинація - двоетапна. 2-ге щеплення роблять за 3 тижні. Для пані Фанти це 13 січня.

За її словами, щеплення добровільне - можна відмовитися. А от отримати позачергово чи купити вакцину - ні. Програма державна. В Ізраїлі інформування населення на високому рівні: постійно пишуть на цю тему та говорять у новинах.

По всьому Ізраїлю розпочали вакцинацію медичного персоналу від коронавірусу. Робити щеплення почали після того, як напередодні прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу і міністр охорони здоров'я країни Йоель Едельштейн були вакциновані першими в країні.

Зараз ви читаєте новину «Безкоштовно та добровільно, кожному призначають чергу - українка розповіла, як вакцинувалася від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі