неділя, 31 грудня 2023 10:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден проти Трампа: можливий хаос для головного військового партнера України

Вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року. У липні республіканці, а в серпні демократи офіційно виберуть кандидатів у президенти від своїх партій. Зараз чинний президент, демократ Джо Байден та його головний конкурент, республіканець і експрезидент Дональд Трамп мають приблизно рівні шанси на перемогу, із невеликою перевагою Трампа. Але для нього перешкодою можуть бути кримінальні справи, які здатні стати на заваді участі у виборах. Експерт із питань Америки Олександр Краєв у коментарі Gazeta.ua розповів, що другий термін Байдена буде максимально схожий для нас в питанні допомоги Україні, а Трампа – непередбачуваний. Проте головні спонсори республіканців – великі компанії ВПК будуть раді отримати замовлення від влади на військову допомогу Україні. Тож навіть у цьому випадку є шанс не залишитися геть без американської військової підтримки.

У США президента можуть обрати меншістю

Згідно з опитуванням FiveThirtyEight, Трамп значно попереду в національних республіканських первинних опитуваннях з 61,7%. За ним йдуть, Рон де Сантіс з 12,2% і найбільш проукраїнська з-поміж республіканців Ніккі Хейлі з 11,3%. Про це пише видання The Conversation.

Серед демократів жоден відомий демократ не кинув виклик президенту Байдену, який має 65,8% на національному рівні, Маріанн Вільямсон – 7,6%, а Дін Філіпс – 5,4%.

Автор: East News
  Під час другої каденції Байдена допомога Україні буде подібною до першого терміну. Головна перешкода перемозі чинного президента, його вік – 82 роки
Під час другої каденції Байдена допомога Україні буде подібною до першого терміну. Головна перешкода перемозі чинного президента, його вік – 82 роки

На загальних президентських виборах є 538 голосів виборщиків, а для перемоги кандидату потрібно отримати щонайменше 270 голосів. Така непряма система голосування потрібна, щоб в федеративній США виборці з малих штатів могли вплинути на вибори. Виборчі голоси отримують від штатів як суму їхніх місць у Палаті представників (за чисельністю населення) і сенаторів (завжди два від кожного з 50 штатів). Штати з найменшим населенням мають по три голоси – два сенатори та одного від нижньої палати. Із найбільших штатів, як от Каліфорнія – 55 голосів. За двома незначними винятками, розподіл голосів виборщиків відбувається за принципом "переможець отримує все". Тобто, навіть якщо в штаті за кандидата проголосували лише на кілька сотень виборців більше, то він отримує всі голоси виборщиків, а не половину.

Трамп переміг на виборах 2016 року, попри поразку на 2,1% у загальному голосуванні виборців

Трамп переміг на виборах 2016 року, попри поразку на 2,1% у загальному голосуванні, але отримав більшість голосів. У 2020 році Байден переміг у голосуванні на 4,5% серед виборців США, але лише на 0,6% у штаті, який дав йому більшість у 270 голосів. Цілком ймовірно, що Трамп знову виграє від перекосу голосів.

Національний рейтинг Байдена, за даними FiveThirtyEight, становить на сьогодні 55,6% американців не схвалює його роботи на посаді, 38,3% - схвалює. Його рейтинги падають з березня.

52,3% не сприймають риторики Трампа, 42,3% - підтримують. Його рейтинги покращуються з серпня.

У більшості національних опитувань Байден відстає від Трампа на кілька відсотків

У більшості національних опитувань Байден відстає від Трампа на кілька відсотків. Але це не надто впливає на ймовірний розподіл голосів. Відрив Трампа від Байдена потроху збільшується.

До виборів Байдену майже виповниться 82 роки, а Трампу – 78. Опитування від The New York Times на початку листопада дали перевагу Трампу 4%-10% у п'яти з шести штатів, які коливаються (голосують то за демократів, то за республіканців). Їх усі "взяв" Байден у 2020 році.

Останні опитування показують, що шанси стати наступним президентом США у Байдена і Трампа приблизно рівні. Тобто їхні рейтинги коливаються в межах статистичної похибки. Про це Gazeta.ua розповів директор програми "Північна Америка" в аналітичному центрі "Українська призма" Олександр Краєв.

Автор: East News
  Трамп ризикує занурити Америку в хаос і може спробувати домовитися з Росією
Трамп ризикує занурити Америку в хаос і може спробувати домовитися з Росією

"Доки проти Трампа не завершать судові справи, доти говорити про його повноцінну участь у президентських виборах зарано. Він наразі кандидат, який готується брати участь у праймеріз від Республіканської партії. Але в одному штаті йому вже заборонено брати участь у виборах – Колорадо. У березні буде розгляд федеральним судом справи проти нього від 6 січня – підбурювання прихильників до штурму Капітолію. Якщо суд визнає його винним, потрапить під 14 поправку до конституції США – тоді на рівні всіх штатів не буде допущеним до виборів. Якщо в такому штаті його таки внесуть у виборчі бюлетені, то голоси за нього не будуть зараховані. Бо за рішенням федерального суду він не матиме права брати участі у виборах. Зараз над ним висить такий Дамоклів меч", - каже Олександр Краєв.

Тож ще не факт, за словами експерта, що Трамп зможе взяти участь у виборах. Проти нього багато справ. Але ця про штурм Капітолію може завадити балотуватись.

Суди над Трампом

Трамп зіткнувся з чотирма окремими судовими процесами щодо ймовірного втручання у вибори після 2020 року на федеральному рівні та в штаті Джорджія за незаконне зберігання секретних документів після відходу з посади та приховування грошових виплат порнозірці. Також є остання заборона йому брати участь у виборах у штаті Колорадо, яка ще може бути оскаржена.

Якби Трамп переміг, то міг би помилувати себе за федеральні звинувачення. Але не за звинувачення у втручанні у вибори в штаті Джорджія чи звинувачення у приховуванні грошей.

Трамп - перший кандидат у президенти в історії США, якого визнали таким, що не має права очолювати Білий дім

Верховний суд штату Колорадо ухвалив виключити Трампа зі списку кандидатів на пост президента США у 2024 році, пославшись на статтю конституції, яка забороняє посадовцям, що брали участь у "заколоті чи повстанні", обіймати державні посади. В основу рішення лягла ймовірна його роль у подіях 6 січня 2021 року, коли натовп його прихильників вдерся до будівлі Конгресу у спробі оскаржити результати президентських виборів, за якими переміг Байден. Це судове рішення зробило Трампа першим кандидатом у президенти в історії США, якого визнали таким, що не має права очолювати Білий дім, за положенням конституції. Кілька попередніх спроб викреслити Трампа з виборчого бюлетеня в інших штатах не мали успіху. Рішення набуде чинності 4 січня 2024 року, щоб дати змогу Верховному суду США розглянути апеляцію щодо нього.

Трамп прагне домовитися з Путіним щодо України?

Президент Байден назвав себе захисником демократії в світі та стабілізуючою силою після потрясінь періоду правління Трампа. Він у виборчій кампанії виступатиме за свої двопартійні досягнення, як-от підтримка України в обороні проти російського вторгнення, великий законопроєкт про інфраструктуру, і підтримка пріоритетів серед демократів, як-от права на аборти, проти яких рішуче виступають республіканці. Він балотується на переобрання як найстаріша людина, яка коли-небудь обіймала президентський пост. Це непокоїть багатьох демократів, хоча партія публічно відкинула це та об'єдналася навколо нього. Про це пише The New York Times.

Трамп балотується, щоб повернути собі посаду, яку втратив у 2020 році. Попри те, що його вплив у Республіканській партії дещо зменшився і він стикається з судовими розслідуваннями органів державної влади та міністерства юстиції, зберігає велику і надзвичайно віддану базу серед своїх прихильників.

Трамп хоче, щоб Європа більше допомагала Україні, а США займалися своїми справами

Трамп вважає, що війна в Україні не є життєво важливим інтересом США. Заявив, що "має закінчитися", бо "ця боротьба значно важливіша для Європи, ніж для Америки". Не дає прямої відповіді, коли його не раз запитували, чи продовжить надавати військову допомогу Києву. Натомість заявив, що припинить війну "протягом 24 годин", зустрівшись із Володимиром Путіним і Володимиром Зеленським. Він неправдиво говорив, що Штати надсилають Україні стільки озброєння, що "у нас немає боєприпасів для себе". Трамп, якому в 2019 році оголосили імпічмент через припинення допомоги Україні, бо хотів змусити Зеленського допомогти йому на виборах, припустив, що міг би завадити війні, поступившись українською землею Росії. "Я міг би укласти угоду, щоб щось отримати. Є певні райони, які є російськомовними, відверто кажучи", - говорив він.

Байден і Трамп дотримуються радикально різних поглядів на зовнішні справи Америки. Перший виступає за захист країн-демократій по світу. Другий – за ізоляціонізм і невтручання Штатів у справи інших країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

На останніх виборах у 2020 році була зафіксована найвища явка американських виборців у ХХІ столітті - дві третини з тих, хто має право голосу. Про це пише ВВС.

Якщо Трамп таки переможе, то Україні точно не варто чекати збільшення допомоги від США. І взагалі питання її збереження буде проблемним, вважає Олександр Краєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"У разі перемоги Трамп буде займатися боротьбою всередині країни, і йому буде не до України. Переслідуватиме політичних опонентів, протистоятиме імпічментам проти себе, спробує посадити Байдена. Вестиме диктаторську політику консолідації влади. Відтак йому буде не до нас. Це спричинить багато проблем для українців, для діяльності НАТО та для самих американців, які не поділяють трампістських поглядів і хотіли б бачити лідерство Америки у світі", - каже Краєв.

Загалом, коли Трамп зможе повернутися до справ зовнішньої політики, то шанс, що допомога Україні збережеться хоча б у якійсь формі, залишається, вважає Олександр Краєв.

Не слід забувати, хто буде виступати ключовими донорами Трампа –великі компанії американського ВПК, для яких переозброєння української армії і допомога нам зброєю – контракт століття

"Не слід забувати, хто буде виступати ключовими донорами Трампа – передусім великі компанії американського ВПК, для яких переозброєння української армії і допомога нам зброєю – контракт століття. Не думаю, що бізнесмен Трамп, для якого не першому місці вигода, буде відмовлятися від таких вигідних контрактів. Тому такого не буде, щоб допомоги від США не було взагалі. Але вона буде відтермінована, матиме другорядне значення для Америки, не буде збільшуватися", - каже Олександр Краєв.

Чи прийме Конгрес $61 млрд допомоги Україні?

Олександр Краєв вважає, що Конгрес таки проголосує за допомогу Україні на $61 млрд на 2024 рік.

Попри всі дебати і політиканство в Конгресі, я оптиміст, що допомогу Україні таки приймуть

"Попри всі дебати та політиканство в Конгресі, я оптиміст, що допомогу таки приймуть, бо вже немає жорсткої опозиції її наданню. Відбувається політичний торг, бажання республіканців коштом України вибити собі кращі позиції, більше політичних балів напередодні виборів. Ще кілька місяців тому позиція по допомозі була жорсткішою – республіканці казали, що в жодному разі її не слід розглядати, допоки не вирішиться питання кордону. Зараз такої позиції немає. Зі своєї сторони, демократи сказали, що готові до поступок. На початку наступного року щодо цього буде голосування в Сенаті. Голосування в Палаті представників – підтягнеться. Білий дім готовий на поступки і компроміси. Тож кризи немає, але є нормальний політичний торг", - каже Олександр Краєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Якщо президента Байдена виберуть на другий термін, він продовжить боротися з Конгресом. Хоча парламент теж буде іншим, бо його змінять разом із президентом – виберуть 100% нижньої Палати представників і 33% Сенату. Зараз верхню палату контролюють демократи, а нижню республіканці.

"Байден для нас максимально прогнозований. Знаємо, чого від нього чекати, на відміну від Трампа. Він знає наші потреби. У нього найбільш ймовірно залишиться та сама команда - міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен. Це проукраїнські яструби, які хочуть дати Україні більше зброї і допомоги. Одна проблема для нас у його команді - радник із питань національної безпеки Джейк Салліван. Він дуже обережний в плані допомоги. Але впевнений, друга каденція Байдена буде для нас такою ж, як перша – націленою на більшу допомогу та підтримку, спроби не допустити до переростання війни у Третю світову. І з розумінням, що Україна має перемогти", - каже Краєв.

У США судді, які минулого тижня постановили усунути Трампа з президентських виборів у 2024 році, отримують погрози. ФБР співпрацює з представниками правоохоронних органів у штаті Колорадо через погрози на адресу суддів Верховного суду штату, пише CNN.

Зараз ви читаєте новину «Байден проти Трампа: можливий хаос для головного військового партнера України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі