понеділок, 01 серпня 2022 18:33

Байден готовий до переговорів із Кремлем

Байден готовий до переговорів із Кремлем
Президент США Джо Байден хче обговорити з РФ нову систему контролю над ядерною зброєю. Фото: GETTY IMAGES

Президент США Джо Байден закликав Росію продемонструвати "добросовісний" підхід у діалозі щодо переходу до нової системи контролю над стратегічними наступальними озброєннями. Про це йдеться в заяві глави Білого дому, передає Укрінформ.

"Сьогодні моя адміністрація готова оперативно провести переговори щодо нової системи контролю над озброєннями. Яка замінить Договір СНО-ІІІ після того, як він завершить свою дію в 2026 році. Але для переговорів потрібен добросовісний партнер, готовий діяти відповідально", - заявив Байден.

За його словами, "жорстока й неспровокована агресія Росії в Україні порушила мир у Європі та стала нападом на фундаментальні принципи міжнародного порядку".

"Росії слід продемонструвати, що вона готова відновити зусилля щодо контролю над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами", - додав президент США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Палата представників США розгляне визнання РФ спонсором тероризму

Водночас наголосив, що Китай також несе відповідальність за свою участь у переговорах. Як ядерна держава в рамках Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і член групи п'яти постійних членів Радбезу ООН. За словами глави Білого дому, це зменшить ризики прорахунків та допоможе знайти відповіді на дестабілізуючу динаміку у військовій сфері.

"Немає жодної користі для жодної з наших націй або світу в тому, щоби чинити опір участі в процесі контролю над озброєннями та нерозповсюдженні ядерної зброї", - додав Байден.

Договір СНО-ІІІ, який діє нині, був укладений у 2010 році в Празі між США і Російською Федерацією. Він передбачає заходи щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь між двома країнами до лютого 2026 року. Документ, зокрема, містить вимоги щодо скорочення вдвічі кількості пускових установок стратегічних ядерних ракет, а також введення певних правил взаємних перевірок процесу скорочення озброєнь.

Зараз ви читаєте новину «Байден готовий до переговорів із Кремлем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі