пʼятниця, 23 серпня 2024 04:03

Авіабаза НАТО в Німеччині оголосила найвищий рівень небезпеки

Авіабаза НАТО в Німеччині оголосила найвищий рівень небезпеки
Авіабаза НАТО в Ґайленкірхені посилила безпеку. Фото: EPA

НАТО оголосив найвищий рівень небезпеки другого рівня - "Чарлі" на своїй авіабазі в Ґайленкірхені, земля Північний Рейн-Вестфалія. Причиною стала інформація розвідки, яка вказує на можливу загрозу.

Весь другорядний персонал відправили додому, повідомляє FAZ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни планували в Європі диверсії і вбивства причетних до підтримки України - AP

"Це не викликає занепокоєння, а є виключно запобіжним заходом, щоб гарантувати, що ми можемо продовжувати наші критично важливі операції",— сказав речник авіабази. Він не надав додаткових подробиць про обставини, які призвели до підвищення рівня небезпеки.

Поліція підтвердила, що була задіяна у реагуванні.

Відомо, що Альянс розмістив літаючу "бортову систему раннього попередження та контролю" Awacs на авіабазі у Ґайленкірхені. 14 переобладнаних літаків Boeing 707 здійснюють моніторинг повітряного простору з метою раннього виявлення можливих небезпек і завчасного попередження альянсу. Система забезпечує класичне повітряне та морське спостереження та використовується як своєрідний літаючий командний центр для керування бойовими літаками.

Система була задіяна у численних операціях, зокрема на Балканах та в Афганістані. Після нападу Росії на Україну НАТО тимчасово передислокувала авіацію до Румунії.

Літаки, що входять до Awacs, мають радіус дії 9250 кілометрів і можуть знаходити та ідентифікувати інші літаки на відстані понад 400 кілометрів.

На жаргоні НАТО рівень безпеки "Чарлі" означає, що стався інцидент або є докази того, що дуже ймовірна певна форма терористичної дії проти Альянсу.

Для Ґайленкірхена це вже другий випадок посилення безпеки за останні тижні: в той час, коли на іншій німецькій базі НАТО у Кельні виявили саботаж системи водопостачання, тут було зафіксовано спробу незаконного проникнення. НАТО попередило військових, що за диверсіями та спробами дестабілізації, найімовірніше, стоять російські агенти.

Зараз ви читаєте новину «Авіабаза НАТО в Німеччині оголосила найвищий рівень небезпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі