понеділок, 11 квітня 2022 19:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Армія намагатиметься першою повалити Путіна" – що пише світова преса

Найбільшою країною у світі керує воєнний злочинець, і треба навчитися мати справу з цією новою реальністю, пише Томас Фрідман. Таємний візит британського прем'єра до Києва. І приготування Росії та України до нової битви за Донбас. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Що робити з наддержавою, яку очолює воєнний злочинець?", The New York Times, США

Думки оглядача Томаса Фрідмана

Важко повірити, але тепер неможливо заперечувати, що широка структура, яка забезпечувала стабільність і процвітання більшої частини світу після закінчення холодної війни, була серйозно підірвана вторгненням Володимира Путіна в Україну. Ми не до кінця усвідомлювали, що багато з цих рамок ґрунтувалися на здатності Заходу співіснувати з Путіним, коли він грав роль "поганого хлопчика", перевіряючи межі світового порядку, але ніколи не порушуючи їх у масштабах, які ми побачили після 24 лютого.

Лідер країни, що охоплює 11 часових поясів, що володіє величезними нафтовими, газовими і мінеральними ресурсами та великою кількістю ядерних боєголовок, став воєнним злочинцем

З неспровокованим вторгненням Путіна в Україну, його невибірковою руйнацією міст і масовими вбивствами мирних жителів він перетворився з "поганого хлопця" на "воєнного злочинця". Лідер країни, що охоплює 11 часових поясів, має величезні нафтові, газові та мінеральні ресурси та велику кількість ядерних боєголовок, став воєнним злочинцем і надалі повинен розглядатися як відщепенець. Світ дуже змінився. Ніщо не може працювати так, як було до вторгнення.

Як у світі може бути ефективною ООН з країною, яку очолює воєнний злочинець у Раді Безпеки, яка може накласти вето на будь-яку резолюцію? Як світ може мати ефективну глобальну ініціативу боротьби зі зміною клімату і не мати можливості співпрацювати з найбільшою за площею країною на планеті? Як США співпрацювати з Росією щодо іранської ядерної угоди, якщо ми не довіряємо Москві та майже не спілкуємося з нею? Як ми ізолюємо і намагаємося послабити таку велику і могутню країну, знаючи, що її розпад може бути небезпечнішим, ніж її сила? Як нам годувати світ, якщо Росія під санкціями, є одним з найбільших у світі експортерів нафти, пшениці та добрив?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збитки України від "русского мира" вже сягають $600 млрд

Відповідь у тому, що ми не знаємо. Ми вступаємо в період геополітичної та геоекономічної невизначеності, подібної до якої не знали з 1989 року, а можливо, і з 1939 року.

І цей світ обіцяє стати гіршим, перш ніж стане кращим, бо Путін зараз як загнаний звір. Він помилився під час вторгнення в Україну, зробив усе протилежне до того, чого прагнув досягти. Путін казав, що йому довелося напасти на Україну, щоби відштовхнути НАТО від Росії. Але його війна не тільки пожвавила військовий Альянс, що був у стагнації, але й гарантувала солідарність НАТО і модернізацію озброєнь доти, доки Путін буде при владі. І, мабуть, ще покоління після цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Луганщині ЗСУ збили російський літак

Путін сказав, що йому потрібно напасти на Україну, щоб повалити нацистську кліку, що править у Києві, і повернути український народ та його територію до обіймів "Матері-Росії". Натомість його вторгнення зробило навіть деяких раніше проросійських українців заклятими ворогами Росії як мінімум на ціле покоління і посилило бажання України бути незалежною від Росії та влитися в ЄС.

Путін думав, що блискавичним захопленням України заслужить повагу Заходу, натомість його армія викрита як варварська

Путін думав, що блискавичним захопленням України заслужить повагу Заходу за військову звитягу, поклавши край образам про те, що Росія з економікою менше, ніж у штату Техас, це просто "заправка з ядерною зброєю". Натомість його армія викрита як некомпетентна і варварська, яка потребує вербування найманців із Сирії та Чечні лише для того, щоб утримати свої позиції.

Зробивши так багато помилок і розпочавши війну з власної ініціативи, Путін має відчайдушно демонструвати, що він чогось досяг. Принаймні контролю над східною Україною. І він, звісно, хоче, щоб це сталося до 9 травня, до щорічного гігантського параду у Москві.

Путін готується до двоєдиної стратегії. По-перше, перегрупує розорені сили та зосередить їх на повному захопленні та утриманні цього меншого військового трофею. По-друге, подвоює систематичну жорстокість - обстріли українських міст, що тривають, ракетами і артилерією, щоб створювати якомога більше жертв і біженців, і якомога більше економічного краху. Він явно сподівається, що перше розколе українську армію на сході, а друге розколе НАТО, оскільки її європейські члени будуть перевантажені такою кількістю біженців, а вони вплинуть на Київ, щоб Путіну віддав усе, що захоче, щоб тільки зупинився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кремлі придумали нову причину агресії проти України

Тому Україна та НАТО потребують ефективної контрстратегії. Перше – треба підтримати українців дипломатією. Якщо хочуть вести переговори з Путіним. Але також і підтримати їх найкращим озброєнням та підготовкою, якщо хочуть витіснити російську армію з кожного клаптику своєї землі. Друге - щодня і голосно, всіма можливими способами, мовити, що світ воює "з Путіним", а "не з російським народом". По-третє, маємо подвоїти зусилля, щоб покінчити з нашою залежністю від нафти, основного джерела доходу Путіна.

Є надія, що всі три компоненти разом призведуть до руху сил усередині Росії, які скинуть Путіна. Ця пропозиція з високим ризиком та високим прибутком. Падіння може призвести до того, що біля керма в Кремлі виявиться хтось гірший. Це також може призвести до тривалого хаосу та розпаду Росії.

Але це може привести когось кращого, з мінімальною порядністю та амбіціями відновити гідність РФ. Тоді весь світ стане кращим.

Тільки російський народ має право та можливість міняти лідера

Тільки російський народ має право та можливість змінювати свого лідера. Але це буде нелегко, тому що Путін, оточений безліччю колишніх офіцерів розвідки, які йому завдячують, і його практично неможливо усунути.

Але ось один із можливих сценаріїв. Російська армія продовжить зазнавати катастрофічних поразок в Україні. Путін захоче змінити керівництво, зробити їх цапами-відбувайлами через невдачі. Армія, знаючи це, буде намагатися першою повалити Путіна. Між ними і КДБ/СВР/ФСБ, які оточують Путіна, ніколи не було любові, а тепер починається війна.

"Теплий прийом Бориса Джонсона під час таємного візиту до Києва", The Guardian, Велика Британія

Британський прем'єр Борис Джонсон вирушив у поїздку до Києва в обстановці найсуворішої таємності. Він прибув до української столиці у суботу, але світові ЗМІ не знали, що він був там, доки не з'явилися кадри, на яких він ходить вулицями з президентом Володимиром Зеленським.

Тільки після того, як він повернувся до Великої Британії, представник уряду підтвердив, що він прилетів до Польщі, а потім поїхав потягом українськими залізницями.

Джонсон "відчайдушно хотів" відвідати Київ протягом кількох тижнів, і він зробив це лише через день після того, як столицю України відвідали голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент Польщі Анджей Дуда, і того ж ранку, що канцлер Австрії Карл Негаммер.

Автор: The Guardian
  Борис Джонсон їде до Києва
Борис Джонсон їде до Києва

Зрозуміло, що поїздка в Україну мала триматися в секреті до повернення прем'єра до Великої Британії. Опинившись у Києві, Джонсон прогулявся центром міста. Він зустрівся з Зеленським, пообіцявши бронетехніку та протикорабельні ракетні комплекси. Він сказав, що Захід продовжуватиме посилювати санкції проти Москви, похваливши мужність українського опору.

"Я думаю, що українці виявили відвагу лева, а ви, Володимире, передали рик цього лева", - сказав він.

Автор: Посольство України у Великій Британії
  Зустріч Бориса Джонсона і Володимира Зеленського у Києві
Зустріч Бориса Джонсона і Володимира Зеленського у Києві

Останній пакет підтримки є значним збільшенням військової допомоги Великої Британії Україні. Головний дипломатичний радник Зеленського заявив у неділю, що візит був "дуже своєчасним та важливим".

"Чи зможе Росія відновити війну в Україні до того, як Путін оголосить про свою перемогу?", CNN, США

Путін має нового генерала, який курирує війну в Україні. Його воєначальники сигналізують новий етап війни - загальні зусилля з захоплення та утримання Донбасу.

У виступі на телебаченні в суботу радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко заявив, що Харків "обстрілюється практично весь день", і очікується наступ російських військ у Харківській області зі сторони Ізюма.

Військові експерти також припускають, що путінські генерали зазнають тиску, щоб досягти якихось результатів до 9 травня. Новий аналіз Інституту досліджень війни ISW ставить під сумнів здатність Росії сконцентрувати сили, необхідні для прориву на Донбасі.

Російським військовим складно зібрати великі та боєздатні сили для дій на Донбасі

"Російським військовим буде складно зібрати великі та боєздатні сили механізованих підрозділів для дій на Донбасі протягом наступних кількох місяців. Росія, швидше за все, продовжить використовувати сильно пошкоджені та частково переформовані підрозділи частинами для наступальних операцій, які матимуть обмежені успіхи ціною великих витрат", - йдеться в аналізі.

Військові аналітики кажуть, що Росії важко реорганізувати сили, які постраждали від українських військових під Києвом і в північній Україні.

Автор: CNN
  Окуповані частини України станом на 8 квітня
Окуповані частини України станом на 8 квітня

Перед вторгненням Росія розмістила довкола України близько 120 батальйонних тактичних груп. Близько чверті цих сил практично недієздатні після важких втрат і знищення техніки. Представник міністерства оборони США 8 квітня дав дещо іншу оцінку, заявивши, що зараз російські сили становлять "нижче 85% від їхньої ймовірної бойової могутності", зібраної перед вторгненням 24 лютого.

За даними ISW, "десятки російських батальйонних тактичних груп, які відступили з-під Києва, мають бойову силу, яка є лише частиною того, що можна припустити за кількістю підрозділів або загальною чисельністю особового складу цих підрозділів. Російські підрозділи, які боролися в Україні, зазнали жахливих втрат".

Автор: CNN
  На супутниковому знімку від Maxar Technologies видно, що на схід від Харкова видно російську колону завдовжки 13 км
На супутниковому знімку від Maxar Technologies видно, що на схід від Харкова видно російську колону завдовжки 13 км

Призначення нового головнокомандувача керівника війни є спробою вирішити ще одну проблему, що заважає російським силам - відсутність координації.

"Росіяни намагаються вирішити одну з проблем, від яких страждало їхнє початкове вторгнення, призначивши командувача Південного військового округу генерала Олександра Дворнікова єдиним головнокомандувачем операцій в Україні", - йдеться у заяві ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вторгнення Росії показує мудрість розширення НАТО на Схід" – колонка Білла Клінтона

Це не означає, що найближчі тижні буде легким для українських сил. ISW заявила, що "ймовірно, російські наступи досягнуть кульмінації, не досягнувши цілей".

У своєму виступі в неділю радник президента України Михайло Подоляк заявив, що Україна готова до запеклих бойових дій.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що до рук німецької спецслужби потрапили записи телефонних розмов російських солдатів, які свідчать, що масове вбивство мирних жителів – не виняток, а частина стратегії. Записи оприлюднили у німецькому парламенті. Подібні військові злочини, за словами авторів доповіді, також трапляються в інших окупованих українських містах.

Зараз ви читаєте новину «"Армія намагатиметься першою повалити Путіна" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі