неділя, 13 червня 2021 17:55

Антарктиду відкрили на 1000 років раніше за європейців

Антарктиду відкрили на 1000 років раніше за європейців
Маорі припливли в Антарктиду на 1000 років раніше за російську експедицію. Фото: Reuters

Вчені з Нової Зеландії заявили про те, що корінний народ острова маорі прибув в Антарктиду набагато раніше, ніж європейці.

Дослідження науковців базується на фольклорі, літературі та наскельних малюнках. Про повідомляє Science alert.

Перше документально підтверджене відкриття Антарктиди датується 1820 роком і належить російській експедиції. У 1821 році на материк висадилися американці. Але як стверджують новозеландські вчені, маорі набагато раніше почали дослідження Антарктиди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше Антарктиду подолали пішки

Провідний автор дослідження Прісцилла Вегі разом з колегами опрацювала оповіді маорі та наскельні малюнки, залишені їхніми предками.

"Ми знайшли оповіді полінезійців про подорожі між островами, зокрема подорожі у води Антарктики мореплавця Уй-те-Ранґіори та його команди. Ймовірно, у VII столітті", - говорить науковець.

Вега додає, що всі зібрані свідчення подорожей маорі до Антарктиди є досить переконливими. На це вказують їх обізнаність в мореплавстві та астрономії.

"У деяких оповіданнях Уай-те-Рангіора і його команда пливли далеко на південь. Ймовірно, вони були першими людьми, які побачили води Антарктиди, а може і сам материк. Подорож і повернення Уай-те-Рангіори є частиною історії маорі, яка з'являється на дерев'яних табличках", - каже дослідниця.

Подорож Хуай Те Рангіора була не останнім дослідженням Антарктиди, яке здійснили маорі. Так, Те Ату став першим маорі, який відвідав узбережжя Антарктиди в 1840 році в складі американської дослідницької експедиції.

Маорі також були частиною "героїчної епохи освоєння Антарктики" в ХІХ-ХХ століттях, допомагаючи європейцям під час подорожей в Антарктиду. Зараз вони беруть участь в новозеландській антарктичній експедиції.

13 лютого 1956-го в Антарктиді відкрили першу радянську наукову станцію "Мирний". Її назвали на честь одного з кораблів, які здійснили навколосвітнє антарктичне плавання у 1819-1821-х.

Станцію відкрили учасники першої радянської антарктичної експедиції. Перші 15 років вона була головною базою радянських досліджень в Антарктиді.

Зараз ви читаєте новину «Антарктиду відкрили на 1000 років раніше за європейців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі