понеділок, 31 липня 2023 19:45

Спецтема: Війна Росії проти України

"Як тестують українські морські дрони на секретному полігоні" - CNN

Стаття на сайті CNN

На секретній імпровізованій військовій базі непомітний фургон і пікап буксують два сірих об'єкти, покритих брезентом, встановлених на причепах. Під проливним дощем вони приховують один із секретів України, що найбільш ретельно охороняється. Розташований на березі таємного озера, CNN отримала ексклюзивний доступ до бази, де проходять випробування морські або надводні дрони.

Коли брезент відкидають, видно сірий гладкий корпус. Трохи більше 5 м завдовжки. Його форма нагадує широке каное.

Ці військово-морські дрони, які раніше ніколи не показували журналістам, все частіше дозволяють українцям атакувати і вести спостереження за росіянами в Чорному морі та в Криму. Україна не має реального флоту, про який можна було б говорити. Але ці морські безпілотники виявилися життєво-важливим інструментом протидії росіянам.

Автор: CNN
  Ці морські дрони націлені на росіян у Чорному морі. Вони вразили флагман ЧФ РФ «Адмірал Макаров» та Керченський міст
Ці морські дрони націлені на росіян у Чорному морі. Вони вразили флагман ЧФ РФ «Адмірал Макаров» та Керченський міст

На скрипучому дерев'яному причалі пілот морського дрону у камуфляжі. Перед ним довгий чорний портфель із твердою оболонкою. Це зроблений на замовлення багатоекранний центр управління польотами – по суті, складний ігровий центр із важелями, джойстиками, монітором та кнопками з кришками над перемикачами, щоб не можна було випадково натиснути, із написами на зразок "вибух".

Розробник безпілотника, який побажав залишитися неназваним, сказав, що їхня робота над морськими дронами розпочалася лише після початку війни. Це було "дуже важливо, бо ми мали не багато сил, щоб протистояти морській державі - Росії. Нам потрібно було зробити щось своє, бо не мали існуючих сил".

Останні версії українських морських дронів важать до 1000 кг, мають вибухове навантаження до 300 кг, дальність запливу 800 км та максимальну швидкість 80 км/год

Україна демонструє ці можливості, навіть якщо місії мають різний рівень успіху. Останні версії безпілотника, які побачили CNN, важать до 1000 кг, мають вибухове навантаження до 300 кг, дальність запливу 800 км та максимальну швидкість 80 км/год.

Численні атаки морських дронів на російські об'єкти в Криму та на Чорному морі останнім часом потрапили до заголовків газет, а в мережі розмістили відеоролики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

Джерела в українській обороні підтвердили, що морські дрони причетні, як мінімум, до двох недавніх атак - на Керченський міст у липні та на Севастопольський порт у жовтні минулого року.

14 липня українські спецслужби разом із військово-морськими силами взяли на себе спільну відповідальність за другу за дев'ять місяців атаку на Кримський міст. Життєво важлива артерія – проєкт Росії, вартістю майже $4 млрд. Його відкрив особисто Володимир Путіним. Міст - ключова ціль для порушення та перекриття шляху постачання російських військ на незаконно анексованому півострові та в окупованих районах південного фронту. В результаті, першої атаки частина мосту стала непрохідною і не працювала до вересня.

Морські дрони – повністю українські. Спроектовані, намальовані та випробувані в Україні. Українське виробництво корпусів, електроніки та програмного забезпечення. В Україні понад 50 відсотків виробництва обладнання

Розробник спостерігає, як його дітище пливе по воді, і каже, що "ці дрони – повністю українське виробництво. Вони спроектовані, намальовані та випробувані тут. Це власне виробництво корпусів, електроніки та програмного забезпечення. В Україні понад 50 відсотків виробництва обладнання".

Росіяни ще мають пристосуватися до новітніх можливостей України.

Автор: CNN
  Доступ до дронів неймовірно рідкісний. Вони розвивають максимальну швидкість 80 км/год, мають довжину близько п'яти метрів та несуть корисне навантаження приблизно 30 кг
Доступ до дронів неймовірно рідкісний. Вони розвивають максимальну швидкість 80 км/год, мають довжину близько п'яти метрів та несуть корисне навантаження приблизно 30 кг

"Їм дуже складно поцілити в такий маленький дрон, дуже складно його знайти. Швидкість цих безпілотників зараз перевищує швидкість будь-якого морського корабля в Чорноморському регіоні", - каже розробник.

Швидкість і труднощі виявлення можуть певною мірою пояснити, як дрони, що атакували міст, непомітно перетнули Чорне море і підійшли в темряві до мосту.

Україна також націлила свою нову зброю на Чорноморський флот Росії, який став автором численних ракетних обстрілів. Ще до того, як недавня атака завдала шкоди ключовому елементу російської інфраструктури, інші спроби атак вже привернули увагу росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Торік у жовтні морські безпілотники атакували флагман ЧФ РФ "Адмірал Макаров", що стояв у порту Севастополя. Джерела в українській обороні повідомили, що атаки здійснила СБУ.

Жодних реальних доказів пошкоджень, завданих кораблю, так і не було, і пізніше він знову з'явився без серйозних пошкоджень. Але той факт, що українці змогли підібратися до такого судна на відстань удару, посилює успіх українців.

Такі атаки дали київським силам імпульсу та деяку пропаганду серед населення. Тим більше, що "Адмірал Макаров" був нещодавно встановлений як флагман після того, як "Москва" була потоплена українськими військами у квітні 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

"Ці дрони призначені для знищення кораблів та флоту. Такі штуки, які досить успішно застосовуються, жахають росіян", - каже розробник.

Розробник стверджує, що їхня робота змушує російські кораблі відходити далі в Чорне море від українських берегів, що ускладнює глибокі ракетні удари по Україні.

"300, 400, 600 кілометрів - велика відстань, яка унеможливлює одні операції та ускладнює інші", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

За його словами, це робить такі міста, як Одеса, "безпечнішими". Але після удару по Кримському мосту, Одеса кілька днів зазнавала інтенсивних повітряних атак дронів і крилатих ракет зі сторони Чорноморського флоту Росії. По всьому місту постраждали 25 об'єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Росія заявила, що атакувала район, де, за її словами, розміщуються морські дрони.

Однак можливості та успіхи дронів додали розробнику певної сміливості.

У росіян техніка ХХ століття, в українців – XXI століття

"Я думаю, що мине від п'яти до десяти або більше років, перш ніж росіяни зможуть ефективно протистояти цьому типу техніки. У них техніка ХХ століття, у нас ХХІ століття. Між нами 100 років різниці", – каже він.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Як тестують українські морські дрони на секретному полігоні" - CNN». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі