субота, 29 липня 2023 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Як Путін навчив одеситів ненавидіти Росію

Як Путін навчив одеситів ненавидіти Росію
Професор Олександр Мотиль вважає, що одесити ніколи не пробачать Росії атак на їхнє місто / З архіву Олександра Мотиля

Думки на сайті The Hill професора політології Університету Рутгерса в Ньюарку, фахівця з України, Росії та СРСР Олександра Мотиля

Так званий сильний лідер Росії – серійний невдаха. Спочатку Володимир Путін втратив Україну та українців, потім через дурість розв'язав проти них жахливу війну 24 лютого 2022 року. Потім втратив російськомовних і росіян, які живуть на південному сході України, розбомбивши вщент їхні будинки та міста, при цьому вважаючи, що геноцид і війна спричинять прихильність до нього людей, яких він, як сам стверджує, звільняє від "неонацистського" українського єврейського президента Володимира Зеленського.

Путін втратив легітимність і авторитет, показавши, що не може виграти війну, навіть коли сотні тисяч російських солдатів були принесені в жертву на вівтар його некомпетентності та злочинності

Він втратив свою легітимність та авторитет, показавши, що не може виграти війну, навіть коли десятки тисяч, а можливо, і сотні тисяч російських солдатів принесли в жертву на вівтар його некомпетентності та злочинності.

Втративши підтримку більшості російських еліт, які підтримували його протягом останніх 23 років, він, ймовірно, втратить свою голову – політично чи фізично, у найближчі тижні чи місяці. Тим самим, розв'яже жорстоку боротьбу за владу і навіть громадянську війну у Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Тим часом, остання втрата Путіна - українське портове місто Одеса. Засноване у 1794 році на місці давньогрецького поселення і кримсько-татарської фортеці, місто, як і всі портові міста світу, завжди було багатонаціональним та багатоконфесійним. Одеса служила провідником культурного впливу Російської імперії. Вона також розвинула власну ідентичність і завдяки яскравості своєї культури зуміла вплинути на українську та російську літературу, музику, кіно та мистецтво. Сцена боїв на сходах міста в шедеврі Сергія Ейзенштейна 1925 року "Броненосець Потьомкін" - одна з найвідоміших в історії кіно.

Війна Росії проти України спонукала Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО оголосити історичний центр Одеси об'єктом Всесвітньої спадщини та додати його до списку всесвітньої спадщини, яка перебуває під загрозою. Це сталося 25 січня 2023 року.

Це мало допомогло, коли минулого тижня путінські ракети упали на історичний центр міста, серйозно пошкодивши Спасо-Преображенський собор та 25 знакових будівель міста. За іронією долі собор належить тій галузі українського православ'я, яка залишається в юрисдикції Московського патріарха.

Завдяки варварським ударам путінських ракет, Одеса назавжди витіснена зі сфери впливу Росії. Одеса більше ніколи не буде російською

Вдаривши по Одесі, Путін фактично відрізав Росію від світу, а російську культуру - від одного з головних джерел її натхнення. Завдяки його варварським діям, Одеса назавжди вийшла, вірніше, була витіснена зі сфери впливу Росії. Одеса може залишитися інтернаціональною, а може стати виключно українською, але вже ніколи не буде російською.

У цьому сенсі втрата Путіним Одеси рівнозначна втраті Росією значної частини своєї культурної спадщини. Такими темпами перетворення РФ на культурну пустку може бути ближчою, ніж можна подумати.

Альфред Кох, російський політик в епоху президента Бориса Єльцина, письменник і критик Путіна, добре висловився про це у Telegram – про безглузду в військовому сенсі та культурно-самовбивчу атаку Путіна на Одесу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

"Якщо в Росії ще залишилися росіяни, вони мають зрозуміти, що стріляють собі в голову. Вбивають місто, що багато в чому створило їхню культуру, про велич якої вони весь час говорять. Вони весь час кричать, що український націоналізм загрожує російській культурі в Україні, а самі бомбардують Одесу, тобто одне з джерел цієї культури!", - пише Кох.

Потім він робить деякі важливі політичні наслідки безглуздої руйнації Росією Одеси: "Я розумію, що відчуження між українцями та росіянами ненависть, яка зараз їх поділяє, не мине в одну мить. Минуть роки, перш ніж звичайне людське спілкування знову стане можливим. Але досі я був переконаний, що якщо колись і почнеться відновлення колишньої дружби, то розпочнеться воно в Одесі. Нині це вже неможливо. Путін перерізав останню нитку".

Справді, робить висновок Кох, "Путін втратив Одесу, програв одеситам. І, знаючи їхній характер, можу упевнено сказати – тепер вони останніми забудуть те зло, яке їм зробила Росія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Путін як людина, яка хотіла знову зробити Росію великою, увійде в історію як "Найбільший невдаха". Країна, яка колись претендувала на звання великого джерела світової культури, незабаром стане другою Північною Кореєю.

У міру того, як російська культура занепадає, чекайте, що її сусіди заповнять порожнечу. Українці, балти, поляки та інші, хто виживе після путінської божевільної війни, швидше за все, отримають сплеск творчості після закінчення війни. Вони будуть переможцями.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Як Путін навчив одеситів ненавидіти Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі