понеділок, 10 вересня 2012 07:45

У Жолобах поміняли водогін

Автор: Фото: Тамара ТИСЯЧНА
  Жителька села Оляниця Тростянецького району Людмила Вдовиченко показує пусте відро, яке витягнула з криниці на своєму подвір’ї. Через посуху у сільських колодязях пропадає вода. Єдине вирішення проблеми — побудова водогону
Жителька села Оляниця Тростянецького району Людмила Вдовиченко показує пусте відро, яке витягнула з криниці на своєму подвір’ї. Через посуху у сільських колодязях пропадає вода. Єдине вирішення проблеми — побудова водогону

За рік на Вінниччині щезла вода майже у всіх колодязях. Спеціалісти пояснюють, що в області впав рівень ґрунтових вод.

— Вирішити проблему з водою можна лише за допомогою будівництва свердловин та водогонів, — пояснює директор підприємства "Зернопродукт МХП" 53-річний Микола Кучер. — Це достатньо дорого для сільрад, і щоб запровадити такі проекти, потрібна допомога інвесторів і держави. Тому я сам контролюю всі питання. Зустрічаюся з головами сільрад, спільно визначаємо пріоритети. Намагаюся максимально допомогти людям.

Два роки тому підприємство "Зернопродукт МХП" виділило 90 тис. грн на заміну водогону в селі Жолоби Томашпільського району. Торік додали ще 20 тис.

— Водогін у нас був, але йому вже виповнилося 50 років. Труби старі, погнивші, через то часто їх проривало, і ми по кілька днів сиділи без води. А бувало й кілька місяців, як прорив ставався зимою. Бо ніхто навіть не збирався копати землю в мороз і шукати, де аварія, — пояснює 39-річна місцева Олена Рижа. — Носили воду від водокачки, за півкілометра.

Старі труби замінили новими.

— Для нас цей водогін важливий, бо село в яру, кругом граніт, криниць мало. Щоб дістатися води, глибоко треба копати. А через гранітні пласти це іноді й неможливо, — зауважує Олена Безган, 42 роки, голова місцевої сільради.

Цьогоріч "Зернопродукт" придбав за 4 тис. грн новий насос взамін поламаного для водогону в Жолобах.

— Утримуємо також спеціаліста, який доглядає там за водогоном. Він робить поточний ремонт, лагодить несправності, — каже керівник томашпільської філії "Зернопродукту" Сергій Панасюк. — Не вдалося прокласти труби лише до кількох будинків, що вище інших. Навіть збори скликали, щоб вирішити і цю проблему. Домовилися, що найкращим варіантом буде установка підкачуючої станції. Наше товариство взяло на себе зобов'язання допомогти пальним на виконання земляних робіт.

Новий водогін побудували також у селі Гранів Гайсинського району.

— У селі чимало криниць повсихали зовсім, тому потреба у водогоні очевидна. Люди возять воду бідонами. І бочки покупляли на тонну-дві, щоб возити машиною. Якби не водогін, то води не мали б зовсім, — говорить голова сільради Микола Бень, 55 років. — Але поки що роботи йдуть не так швидко, як хотілося б.

Місцеві згадують, перший водогін у селі з'явився у кінці 1990-х, його провели до лікарні. Звідти жителі найближчих до медзакладу будинків самотужки тягнули водогін до себе.

— Із 2010 року активно проводимо воду селом. Щороку прокладаємо кілька кілометрів. Зараз маємо три свердловини. Але цього мало. 2012-го за проектну документацію на нову скважину затребували з нас 47,5 тисячі гривень. Якби заплатили за проект, то на саму роботу грошей не вистачило б, — продовжує Микола Васильович. — Звернулися до Миколи Кучера по допомогу. Дав нам 45 тисяч, а ми з нашого бюджету доклали ще 2,5 тисячі гривень. Ось-ось проект має бути готовим. Завдяки новій свердловині можемо прокласти ще 5 кілометрів водогону.

180

тисяч гривень виділило товариство "Зернопродукт МХП" для проведення водогонів у селах Вінницької області.

Громада села Краснопілка Гайсинського району отримала 6 тис. грн для оформлення документації на свердловини. Технікою та пальним товариство "Зернопродукт" допомогло провести водогін у дитячий садок села Нараївка Гайсинського району. На ремонт та заміну труб у Гордіївці та Великій Стратіївці Тростянецького району протягом двох останніх років надали 18 200 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «У Жолобах поміняли водогін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі