четвер, 10 січня 2008 19:15

У найдорожчому намисті є чотири види бурштину

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Виставка прикрас у Вінницькому кінотеатрі Коцюбинського. Усі виставлені вироби виготовлені в Києві та Придністров’ї. Бурштин для них добувають у Рівненській області та Росії
Виставка прикрас у Вінницькому кінотеатрі Коцюбинського. Усі виставлені вироби виготовлені в Києві та Придністров’ї. Бурштин для них добувають у Рівненській області та Росії

Виставка прикрас "Самоцвіти світу" працюватиме до 27 січня у вінницькому кінотеатрі Коцюбинського на другому поверсі. Усі прикраси зроблені з природних каменів та дорогоцінного металу.

16-річна Дарина Гоц міряє намисто з чотирьох видів бурштину: білого, червоного, чорного та бежевого.

— Коштує воно 925 гривень. Це найдорожче намисто, яке в нас є, — пояснює продавець 21-річна Ліля Абрамчук. — Бачте, кожен камінчик вигравіруваний вручну, немає жодної схожої грані. Воно елегантне й пасуватиме до одягу будь-якого кольору.

Найбільше відвідувачі купують намисто з перлів та гранату. До нього добирають срібні сережки з такими ж каменями.

— Уже третій рік буваю на цій виставці, — розповідає Ілона Заболотна з села Літинка Літинського району. — Торік купила хрестик із гранатом та сережки, одну з них загубила. Цього року хочу купити нові сережки, чоловікові — хрестик, і родичі ще назамовляли всяких бєздєлушок. Улітку бачила в Євпаторії такі прикраси, але дорожче.

Усе вироблено в Києві та Придністров"ї. Бурштин спеціально добувають у Рівненській області та привозять із Росії. Перли везуть із Криму.

— Намисто і сережки ручної роботи, — веде далі Ліля Абрамчук. — Те, що з конвеєрів, покупців не цікавить. Із новинок — бурштинове намисто "Перчик" у формі невеличких червоних перчинок із білими перлинами. Коштує 400 гривень. На всі камені маємо сертифікат якості.

За словами продавців, найменше служить бірюза. За п"ять років вона змінює колір зі світло-блакитного до зеленого, потім починає темніти й може розсипатися. Щоб цього не сталося, намисто з бірюзи слід зберігати в закритій від світла коробці.

— Торік продали бірюзовий набір із намиста, сережок та браслету, — ділиться організатор виставки Сергій Бороданюк. — Цього року в перший день виставки покупчиня прибігла повертати. З одного боку на намисті з"явилися чорні плями. З"ясувалося, що жінка цілий рік тримала намисто на дзеркалі навпроти вікна.

Новинкою сезону є поєднання різних каменів в одному виробі. У браслетах та сережках використовуються бірюза, гранат, бурштин та перли.

— Переважно люди підбирають каміння за гороскопом, — розповідає Ліля Абрамчук. — А таке поєднання каменів підходить лише терезам. Як на мене, це просто модний трюк дизайнерів.

Зараз ви читаєте новину «У найдорожчому намисті є чотири види бурштину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі