понеділок, 25 лютого 2013 05:15

Німець знайшов свою "ауді" на автобазарі

Минулого тижня у Вінниці вкрали авто "Тойота Ленд Крузер-200". Такі ж три машини поцупили торік. Їх досі не знайшли.

— Зазвичай ці автівки викрадають на замовлення. Там працюють професіонали з найновішими інструментами, які ми не можемо дозволити собі купити, бо дуже дорогі. Такі машини викрадають тільки з метою наживи, — каже начальник сектору розшуку обласного управління Державтоінспекції 43-річний Анатолій Залібівський.

Авто шукали по гарячих слідах по всій області. Пости ДАІ стояли у Вінниці, Тростянці, при виїзді на Хмельницький. Чому досі не знайшли?

— Як тільки людина подзвонила, ми повідомили всі патрульні служби Вінниці й області. Виставили блок-пости. Перевіряли не тільки "тойоти", а й автовози чи фури, у яких можна сховати легковий автомобіль. Сповістили сусідні регіони. Служби таксі мали орієнтири. Але крадії все прорахували. Можливо, її зараз десь переховують. До пошуків залучені всі служби. Співпрацюємо з карним розшуком. Обговорюємо різні версії.

Правда, що серед правоохоронців є "свої" люди, які сприяють, аби автомобіль не знайшли?

— Я з цим не згодний. Не думаю, що в нас таке є. Не бачу вигоди інспектора ДАІ, щоби потім відповідати за злочин.

Водій помічає, що його авто викрали, телефонує в міліцію на 102. Що ще потрібно зробити?

— Краще лишатися на місці й чекати приїзду міліціонерів. Тим часом має максимально опитати всіх перехожих, хто що бачив. Якщо викрали біля під'їзду, то зайти до всіх мешканців будинку. Ми даємо орієнтування на всі пости ДАІ. Чим швидше повідомлять від часу викрадення, тим реальніше знайти машину. Пам'ятаю, як у Вінниці викрали авто біля будинку. Час іде, а чоловік вернувся додому, перевдягнувся і тільки тоді прийшов у міліцію і заявив про крадіжку.

Якщо автівку крадуть на замовлення, її переважно не знаходять. Знаєте групи, яким можна замовити викрадення машини? Співпрацюєте з такими?

— У карному розшуку є відділи, де люди працюють у цьому напрямку. Вони мають дізнаватися, хто в області може бути причетний до викрадення авто. Або знати безпосередньо, хто їх цупить. Моніторимо попередні роки, перевіряємо осіб, які були задіяні у викраденнях.

"Лексуси", БМВ, "тойоти", "шевроле", "мітцубісі" крадуть найчастіше. Які не чіпають?

— Відколи працюю, то не пам'ятаю, щоб викрадали машини китайського виробництва. Наприклад, "чері". В області ще не було крадіжок "пежо", "вольво" нових моделей.

Назвіть марки, які найдовше в розшуку.

— ВАЗи і "москвичі" — їх розбирають на запчастини. П'ять років була у розшуку "ауді". Викрали у німця, який приїхав у гості до племінника. Пограбували біля під'їзду. Через п'ять років той іноземець знову приїхав у Вінницю. Пішов на авторинок цікавитися цінами. Упізнав свою "ауді". Сліди побачив від граду, дві подряпини через невдале паркування. У салоні — вмонтований телефон і шторки на задньому сидінні, які сам замовляв.

10

авто викрали цьогоріч. Найбільше — у Вінниці, Вінницькому та Козятинському районах.

Переважно цуплять іномарки. П'ять років тому злодії часто полювали на ВАЗи. Їх викрадали на запчастини або продаж. Щодня фіксували по дві крадіжки.

 

Зараз ви читаєте новину «Німець знайшов свою "ауді" на автобазарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі