четвер, 17 липня 2008 17:17

На оновлені котли дають рік гарантії

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Менеджер вінницької фірми Геннадій Галинський показує в магазині котел ”Вайлант”. Його випустили 20 років тому. За технічними параметрами він не поступається сучасним
Менеджер вінницької фірми Геннадій Галинський показує в магазині котел ”Вайлант”. Його випустили 20 років тому. За технічними параметрами він не поступається сучасним

47-річний Василь Осипенко, із села Буди Тростянецького району Вінниччини робить ремонт у будинку.

— Оце вирішив поміняти систему опалення. Стара, ще радянського зразка, багато газу жре, — розповідає Василь Осипенко. — Торік не вліз у ліміт 2,5 тисячі. А в хаті було холодно. Зимою ходили в теплих носках і куфайках.

Чоловік хоче встановити сучасну систему. Та котли для неї дорогі, тому вирішив купити переобладнаний старий. Він дешевший удвічі-тричі.

— Вони такі ж безпечні й економічні, як і нові, — каже менеджер вінницької фірми Геннадій Галинський, 40 років. — Перед продажем їх капітально ремонтують, замінюють основні робочі частини. Як і всі сучасні котли, мають автоматичне регулювання температури гарячої води. Вона не залежить від напору.

У сучасних моделях подачу газу регулюють електронікою. Колись у випадку підвищеного тиску доводилося прикручувати газовий кран.

Нові котли продають із гарантійним терміном роботи до п"яти років. Щороку під час гарантійного обслуговування його продовжують. На старі котли гарантійний термін — рік. Та його теж можна продовжити.

— Для надійної роботи обов"язково потрібно ставити захист від скачків напруги,— попереджає Галинський. — Тільки не можна використовувати старі трансформаторні стабілізатори напруги, які колись ставили для телевізорів. Вони розраховані на інші потужності споживання, тому часто виходять із ладу.

У продажу є захисно-стабілізаційні пристрої для газових котлів російського виробництва. Вони коштують 200–400 грн залежно від потужності.

— Котел може прослужити 50 і навіть більше років, — додає Галинський. — Усі їх привозять з-за кордону. Там замінюють за державною програмою. Але це не означає, що вони погані — у них змінюють стандарт. У мене є девіз "Вживане — значить перевірене!"

Зараз ви читаєте новину «На оновлені котли дають рік гарантії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі