середа, 27 лютого 2008 18:36

Баба Мася отримала телеграму від президента

Марія Ткачук із села Махаринці Козятинського району Вінниччини 22 лютого відзначила 100-річчя. Вона була десятою дитиною в родині Устини та Микити Загоруїв.

— Була другою Марією в сім"ї. Колись імена дітям давав піп при хрещенні, і його слово було законом, — каже ювілярка. — Батьки називали старшу доньку Марією, а мене кликали Масею. Бо народилася я на Масляну.

Закінчивши чотири класи, дівчина допомагала батькам по господарству. Вони тримали волів, коней, корову, птицю.

— Пасла гуси та й у шістнадцять літ пішла заміж, — розповідає жінка. — Чоловік Денис на чотири роки був старший. Приїхав за мною по чійсь рекомендації із сусідньої Сестринівки. Був дуже грамотним, працював у колгоспі завгоспом. Потім викладав столярну справу дітям у школі. Як запускали цукровий завод, то лише його звали як доброго майстра.

Марія народила п"ятеро дітей. Двох ще малими поховала під час Голодомору. Старший син Іван вижив. Доньки Ганна та Раїса народилися у 1940 та 1944 роках.

Жінку по-вуличному кличуть бабою Маською. Вона вже дев"ять років мешкає із донькою Ганною та зятем Іваном. Її бережуть. Не дозволяють нічого робити. Марія погано чує та бачить, але досі любить командувати.

— Ходить із паличкою, — каже молодша донька Раїса, яка живе в райцентрі Козятин. — Може вийти на прогулянку і взимку. А ось сьогодні мене довго впізнавала, не бачить добре і глухувата вже.

— Люди "миколаївського" випуску крепші, — додає 63-річна Раїса. — А ми, "сталінського", вже не такі. Мати цілий вік важко працювала, їла просту селянську їжу. Могла й чарочку випити.

Марію Микитівну привітали доньки, п"ять онуків, дев"ять правнуків і два праправнуки. Вона отримала телеграму й від президента України Віктора Ющенка.

Зараз ви читаєте новину «Баба Мася отримала телеграму від президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі