субота, 09 липня 2011 09:50
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

В Україні зникло замовлення на зміни

Верховна Рада ухвалила вцілому урядовий законопроект про Пенсійну реформу. Заговорили про можливі протестні настрої у суспільстві, але їх не буде. Більшість громадян апатично до цього ставиться. Ті, на кого ця реформа впливає на пряму, - це люди, виховані у Радянському союзі. Вони ставляться до влади, як до сакральної субстанції, що приймає дуже правильні закони. Тому ці громадяни навряд чи вийдуть на вулицю. Молодь, на яку, ця реформа впливатиме опосередковано, у майбутньому, про це ще не замислюється. Не буде жодних заворушень, жодних акцій протесту через прийняття реформи, які б підігравались інтересом великої соціальної групи. Можливо, будуть точкові акції, організовані політичними силами. Проте вони не будуть масовими, не матимуть підтримки. Це - самопіар.

Немає тієї соціально активної групи громадян, яка може щось вчинити. Останнє дослідження свідчить, що 80% людей чекають і розраховують пенсій від держави. У Європі громадяни накопичують собі пенсію. Чим пізніше вони ідуть на пенсію, тим пізніше користуються своїми грошима. Їхні профспілки і наші – це зовсім різні організації за своїми завданнями, метою, цілями і традиціями. Аналогія тут недоречна.

Люди зможуть вийти на вулицю, коли з'явиться ідея і переконання, а зараз їх немає. Немає і політичних провідників. Партіям і профспілкам не довіряють. Існує тотальна недовіра до будь-яки політичних інститутів.

Про яку реформу ми б не говорили, впираємося в інтереси двох партій, що превалюють сьогодні у суспільстві. Це крупний капітал (олігархія) і номенклатура (чиновники). Вони свої інтереси можуть відстоювати, тому що мають інструменти – партії. А вони не відстоюють інтересів більшості населення. Люди просто спостерігають за величезним дерибаном країни. Коли це закінчиться, і олігархи почнуть вигрібати гроші з власних кишень, тоді вони почнуть шукати собі союзників. Це буде середній клас, тоді і почнуть апелювати до громадян.

Не думаю, що прийняття цього або наступного законів можуть докорінно змінити ситуацію. Зникло замовлення на зміни. Взагалі - це не реформа, а тимчасовий ремонт. Вона не змінює систему. Її потрібно було робити у комплексі з іншими кроками: з детінізацією зарплат, з переходом офшорної економіки до юрисдикції України, зі створенням накопичувальних фондів.

Пенсійна реформа - це ремонт збалансування доходів і видатків Пенсійного фонду. Збільшуються доходи, зменшуються видатки. До того ж, зробили це за рахунок громадян. Їх накачали інформацією, що виходять на пенсію у всіх країнах Європи пізніше, але там зовсім інша система. Українці сприймають, що такий вихід на пенсію і збільшення стажу для отримання пенсій, це так і потрібно. Проте це нормально лише, коли працюють всі ніші механізми. Крім того, це піар-акція для МВФ, щоб отримати черговий транш.

Протести - це добре, але якщо вони правильно каналізовані. Інакше можна скотитись до популізму.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зникло замовлення на зміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі