суббота, 09 июля 2011 09:50
Віктор Чумак
Віктор Чумак
Директор Українського інституту публічної політики

В Україні зникло замовлення на зміни

Верховна Рада ухвалила вцілому урядовий законопроект про Пенсійну реформу. Заговорили про можливі протестні настрої у суспільстві, але їх не буде. Більшість громадян апатично до цього ставиться. Ті, на кого ця реформа впливає на пряму, - це люди, виховані у Радянському союзі. Вони ставляться до влади, як до сакральної субстанції, що приймає дуже правильні закони. Тому ці громадяни навряд чи вийдуть на вулицю. Молодь, на яку, ця реформа впливатиме опосередковано, у майбутньому, про це ще не замислюється. Не буде жодних заворушень, жодних акцій протесту через прийняття реформи, які б підігравались інтересом великої соціальної групи. Можливо, будуть точкові акції, організовані політичними силами. Проте вони не будуть масовими, не матимуть підтримки. Це - самопіар.

Немає тієї соціально активної групи громадян, яка може щось вчинити. Останнє дослідження свідчить, що 80% людей чекають і розраховують пенсій від держави. У Європі громадяни накопичують собі пенсію. Чим пізніше вони ідуть на пенсію, тим пізніше користуються своїми грошима. Їхні профспілки і наші – це зовсім різні організації за своїми завданнями, метою, цілями і традиціями. Аналогія тут недоречна.

Люди зможуть вийти на вулицю, коли з'явиться ідея і переконання, а зараз їх немає. Немає і політичних провідників. Партіям і профспілкам не довіряють. Існує тотальна недовіра до будь-яки політичних інститутів.

Про яку реформу ми б не говорили, впираємося в інтереси двох партій, що превалюють сьогодні у суспільстві. Це крупний капітал (олігархія) і номенклатура (чиновники). Вони свої інтереси можуть відстоювати, тому що мають інструменти – партії. А вони не відстоюють інтересів більшості населення. Люди просто спостерігають за величезним дерибаном країни. Коли це закінчиться, і олігархи почнуть вигрібати гроші з власних кишень, тоді вони почнуть шукати собі союзників. Це буде середній клас, тоді і почнуть апелювати до громадян.

Не думаю, що прийняття цього або наступного законів можуть докорінно змінити ситуацію. Зникло замовлення на зміни. Взагалі - це не реформа, а тимчасовий ремонт. Вона не змінює систему. Її потрібно було робити у комплексі з іншими кроками: з детінізацією зарплат, з переходом офшорної економіки до юрисдикції України, зі створенням накопичувальних фондів.

Пенсійна реформа - це ремонт збалансування доходів і видатків Пенсійного фонду. Збільшуються доходи, зменшуються видатки. До того ж, зробили це за рахунок громадян. Їх накачали інформацією, що виходять на пенсію у всіх країнах Європи пізніше, але там зовсім інша система. Українці сприймають, що такий вихід на пенсію і збільшення стажу для отримання пенсій, це так і потрібно. Проте це нормально лише, коли працюють всі ніші механізми. Крім того, це піар-акція для МВФ, щоб отримати черговий транш.

Протести - це добре, але якщо вони правильно каналізовані. Інакше можна скотитись до популізму.

Сейчас вы читаете новость «В Україні зникло замовлення на зміни». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі