четвер, 23 квітня 2020 00:45

Знизилися ціни на продукти

Знизити або зняти націнку на товари першої необхідності до кінця карантину погодилися супермаркети "АТБ", "Сільпо", "Метро", "Білла", "ЕКОмаркет", "Ашан", "Велика Кишеня", "Велмарт" і "Новус".

Дешевше продають борошно, буряк, капусту, картоплю, крупи, цибулю, масло, макарони, молоко та яйця, кажуть в Антимонопольному комітеті України.

— Із початку карантину продукти подорожчали через падіння гривні, — говорить голова Асоціації постачальників торговельних мереж 46-річний Олексій Дорошенко. — У будь-якому товарі є велика імпортна складова. Наприклад, для моркви — це насіння, добрива й паливо. На борошно ціна піднялася ще і внаслідок зростання світової вартості зерна. У квітні знизилася, але в підсумку маємо загальні плюс 7 відсотків.

Яйця виробники продають нижче собівартості. Із ними на ринку завжди гойдалки. То виробники працюють у збиток, то на великий дохід. По всіх інших продуктах фіксували зростання вартості в березні. Зараз ціна падає. Знизився попит, бо в людей закінчуються гроші. Та і в АМКУ розслідуються справи завищення вартості товарів.

Влада відреагувала на зростання ціни на продовольство з початку карантину. Змусила відмовитися від націнок. Запровадили обмеження на експорт. Виробники зрозуміли — якщо підвищуватимуть внутрішні ціни, їхню продукцію заборонять продавати за кордон.

Спрацював Антимонопольний комітет. Запровадили регулювання цін на соціальні продукти. Коли торговельні заклади збільшують націнку, мають вносити цю інформацію на сайт. Якщо не зроблять — їх штрафуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Знизилися ціни на продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі