четвер, 19 листопада 2020 00:11

Знайшли скіфську могилу, якій 2500 років

Поховання скіфського воїна віком 2,5 тис. років знайшли археологи на острові Хортиця в Запоріжжі. Подібні не розграбовані могили не виявляли з 1992-го.

Покійному було близько 40 років. Мав зріст 180 см.

— Зуби добре збереглися. Значить, гарно харчувався, — говорить працівник Національного заповідника "Хортиця" Дмитро Никоненко, 35 років. — Це не рядова знахідка. Зазвичай такі могили грабують, а ця виявилася цілою. Завдяки збереженому скелету, воїна зможуть дослідити антропологи.

Скіф був похований на глибині 3 м.

— Не просто яма, а катакомба — таке собі підземне житло, що не засипалося, — продовжує Никоненко. — Знайшли вістря стріл і металеву оковку колчана — чохла для них. Був ніж із кістяним руків'ям, встромлений у частину туші барана чи корови. Їжу клали в могили, бо скіфи вірили, що покійний її споживатиме.

Одягу й посуду не було.

— Очевидно, він був там зі звичайного органічного матеріалу — тканини, шкіри. Тому нічого не збереглося. У середині 1990-х тут досліджували кілька жіночих поховань. Знаходили сережки, намиста, бронзове дзеркало, грецький посуд.

Упродовж років досліджень на Хортиці виявили багато могил. Причому різночасових: від раннього неоліту та бронзи до російсько-турецької війни у XVIII ст.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скіфську могилу, якій 2500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі