пʼятниця, 15 лютого 2019 00:25

Знайшли 250-річну пляшку з-під мінеральної води

Автор: WWW.ACC.CV.UA
  Історик Микола Ільків тримає відреставровану пляшку з-під мінеральної води XVIII століття. Її зібрали з 30 уламків
Історик Микола Ільків тримає відреставровану пляшку з-під мінеральної води XVIII століття. Її зібрали з 30 уламків

У Хотинській фортеці в Чернівецькій області серед руїн турецької мечеті знайшли 250-річну пляшку з-під мінеральної води. Археологічні дослідження проводили вчені та студенти Чернівецького університету ім. Юрія Федьковича.

— Пляшка розбита майже на 30 частин. Ми зібрали її докупи, але не вистачає ще кількох фрагментів, — говорить керівник експедиції історик Микола Ільків, 33 роки. — Зроблена із кам'яної порцеляни та вкрита спеціальним розчином для міцності й водонепроникності. У Європі тих часів намагалися розкрити таємницю китайської порцеляни. В процесі винайшли свою. Вона далека від ідеалу, але дуже міцна, тому часто йшла на виготовлення посуду. Об'єм пляшки становить майже 1,5 літра.

У знайденій посудині раніше зберігали мінеральну воду. Її брали з джерела, розташованого на території сучасної Німеччини.

— Спершу думали, що там був якийсь елітний алкоголь. Згодом помітили два клейма з іменем майстра та рідиною, якою наповнювали. На одному з них є латинський хрест із піднятою поперечиною і дві букви -"З", "Т", а навколо напис "Зелтерс". Це назва долини в Німеччині, де в давнину були джерела природної мінеральної води. Щоб зберегти вуглекислий газ, її заливали у спеціальну тару і наглухо запечатували. Так протягом двох місяців вода зберігала природні властивості й мінералізацію.

У Європі такими пляшками користувалися частіше, ніж на території України.

— Про знахідки в нас подібних речей не чув. Наприкінці XVIII століття в результаті війни між Австрією, Росією та Туреччиною Хотинщина на деякий час увійшла до території Австрії, — продовжує Ільків. — Тут квартирувалися її війська, а місцеву мечеть перетворили на католицьку церкву. Знайдена пляшка — це єдиний матеріальний доказ цього факту. Для істориків вона має дуже велику цінність.

Зараз пам'ятку досліджують у лабораторії археологів. Невдовзі планують передати до музейних фондів Хотинської фортеці.

Мінеральну воду "Зелтерс" досі розливають у Німеччині. Раніше вона була популярна серед російських і німецьких вельмож. Її розвозили лише в глиняному посуді зі спеціальним штампом. Вода з джерела Зельтерс-ан-дер-Лан солонувата на смак. 2016 року охоплювала майже 80% німецького ринку мінеральних напоїв.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли 250-річну пляшку з-під мінеральної води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі