четвер, 12 серпня 2021 07:26

Злива затопила курортне селище

Автор: ZP.DSNS.GOV.UA
  У селищі ­Кирилівка на Запоріжжі злива пройшла 7 серпня. Вода затопила бази ­відпочинку й ­приватні будинки. ­Відкачувати її людям ­допомагали рятуваль­ники. Місцеві кажуть, подібних потопів останнім часом у них не було
У селищі ­Кирилівка на Запоріжжі злива пройшла 7 серпня. Вода затопила бази ­відпочинку й ­приватні будинки. ­Відкачувати її людям ­допомагали рятуваль­ники. Місцеві кажуть, подібних потопів останнім часом у них не було

Сильні дощі з градом і шквальним вітром накрили Україну 6–8 серпня. Найбільше від негоди постраждали Харківщина, Одещина, Хмельниччина, Запоріжжя.

Уранці 7 серпня рясний град випав у Харкові. Побив квіти на клумбах. У селищі Кирилівка на Запоріжжі злива затопила бази відпочинку і приватні будинки.

— Знімали кімнату в місцевої жінки неподалік моря. Вода падала просто стіною. Затікала до нас, — говорить відпочивальниця з Полтави 53-річна Анна Шевчук. — Хазяї бігали з відрами й вичерпували воду на вулицю. Казали, підтоплення в них бувають. Але зазвичай раніше страждали лише бази на березі моря.

У Кам'янці-Подільському на Хмельниччині шквальний вітер повалив дерева й електроопори. Без струму залишилися кілька вулиць. Негода пошкодила одну із веж місцевої фортеці, яку почали зводити у XI ст.

Дрібний град, подібний до снігу, випав 7 серпня на трасі Одеса — Київ. Водії спиняли автомобілі та фотографувалися на тлі опадів. У соцмережах писали, що в Україні серед літа пішов сніг.

— Скільки живу, а такого не бачила, — говорить Ірина Самойченко, 35 років, із міста Боярка на Київщині. — В серпні пішов сніг. Усе нагадувало апокаліпсис — моментально похолодало до 22 градусів, здійнявся сильний вітер, линув дощ, потім пішла дрібна крупа. Найстрашніше було на полі вздовж дороги. Туди з шаленою швидкістю летіла вода, вітер піднімав хвилі. Здавалося, що то море. На дорозі почався жах. Їхати було важко. Попереду нічого не видно, крижинки налипали на вікна. Водії зупинялися на узбіччі перечекати. Утворювалися затори, бо ураганом на трасу позривало гілки дерев.

Сніг у серпні піти не міг, говорить кліматолог 55-річна Віра Балабух.

— Аномалій не сталося. Найімовірніше, то був дуже дрібний град. Люди часто обманюються в таких ситуаціях і не можуть відрізнити його від снігу.

Зараз ви читаєте новину «Злива затопила курортне селище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі