четвер, 25 березня 2021 00:30

Жінкам підвищать пенсійний вік

Пенсійний вік чоловіків і жінок в Україні зрівняється 1 квітня. Становитиме 60 років.

— Це результат накладання двох пенсійних реформ, — каже фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Першу запустили за президентства Януковича, коли почали збільшувати пенсійний вік жінок. Нині накладається на реформу Гройсмана, де основним показником виходу на пенсію став страховий стаж. Фільтри у вигляді віку і стажу щороку відсікають сотні тисяч людей від пенсійної системи. Через низьку тривалість життя багато з них до пенсії не доживають. Із 2028-го страховий стаж має бути не менше 35 років.

Із 1 квітня перерахують виплату для тих, хто працює після виходу на пенсію і має 24 місяці додаткового стажу.

— Це сотні тисяч людей, — говорить Олексій Кущ. — Державі вигідно, щоб вони працювали. Бо отримуючи офіційну зарплату, втрачають право на субсидію. Або її розмір скорочується.

Близько 10 мільйонів осіб отримують пенсію меншу за 3,5 тисячі гривень. Держава спроможна виплачувати більше, на рівні прожиткового мінімуму — 5–6 тисяч гривень. Для цього, наприклад, варто змістити акцент з оподаткування праці на оподаткування капіталу. Збільшувати ренту, акцизи, мита на експорт сировини.

Україна — один із найбільших експортерів кукурудзи в Китай. Там звели величезний завод, де культуру переробляють на біо­паливо. Туреччина створила комплекс підприємств із переробки сої, Білорусь має один із найпотужніших заводів з переробки ріпаку на олію. Це приклади, коли за рахунок нашої сировини створюється додана вартість у сусідніх країнах. Треба, щоб такі заводи працювали в Україні. Додана вартість буде лишатися в нас і частково йтиме на зарплати і пенсії.

Зараз ви читаєте новину «Жінкам підвищать пенсійний вік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі