Ексклюзиви
пʼятниця, 10 жовтня 2008 07:09

Збитки від жовтневої повені людям можуть не компенсувати

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Обістя Володимира Яворського (ліворуч) затопила вода. Іван Курбаш з Тлумацького районного підрозділу пожежної охорони приїхав відкачувати воду. 8 жовтня 2008 року, Івано-Франківщина
Обістя Володимира Яворського (ліворуч) затопила вода. Іван Курбаш з Тлумацького районного підрозділу пожежної охорони приїхав відкачувати воду. 8 жовтня 2008 року, Івано-Франківщина

Із 5 по 7 жовтня на Івано-Франківщині випала двомісячна норма дощу. Людям затопило будинки, сільськогосподарські угіддя, розмило дороги та мости. Постраждали більше як 400 господарств. Компенсацій, імовірно, не отримає ніхто.

У селищі Обертин Тлумацького району Івано-Франківської області повінь за рік була тричі. Річка Чорнява виходила з берегів на початку весни, в липні і в жовтні. Останній раз затопило найбільше.

— Після липневої повені ми зробили дорогу на півметра вищою, можливо через це вода пішла на подвір"я людей, — каже голова селищної ради 46-річний Віктор Хамут.

В Обертині підтопило понад 50 господарств.

— До моєї хати вода стала підходити зранку в понеділок, за годину піднімалася на півметра, — каже Володимир Рубашевський, 45 років — у мене якраз син збирався до школи, вийшов за поріг, а там всюди вода. Я взяв дітей на руки й відніс до сусідів.

Вода у Рубашевського в хаті не була. У нього високий фундамент. Але під підлогою чоловік запевняє вода є точно і з нею доведеться зимувати. Восени вона не висохне.

У 42-річного Володимира Яворського вода на подвір"ї є дотепер. Аби вийти на дорогу чоловік одягає гумові чоботи. Говорить, ще навесні припас для себе, дружини, мами і двох дітей.

— Цього разу вода підтопила мені комору, стайню і літню кухню. Довелося худобу до сусідів відводити. Тепер проблема, чим її годувати взимку. Нам затопило сіно в коморі. Воно вже не висохне, почне гнити, — жаліється Яворський. — Картоплю викопати встигли, та вода її залила.

Після повені Обертином проїхався селищний голова, сказав всім писати заяви на втрачене майно. Люди оцінюють збитки хто на тисячу, хто на 6 тис. грн. Війт каже, що грошей, імовірно, не побачить ніхто.

— У вівторок у районі зібрали всіх голів місцевих рад. Сказали, що грошей уряд виділяти не буде, проблему треба вирішувати самим. Але як її вирішити, якщо коштів у нашій раді бюджетом передбачено лише до вересня? — зауважує Хамут.

— Грошей уряд не виділив, — каже речник голови Івано-Франківської обладміністрації Ігор Марковський, 23 роки. — Якщо кошти так і не надійдуть, будемо шукати самі. Зараз на місцях створюють комісії, оцінюють збитки. В основному постраждалі попадатимуть під третю категорію, це п"ять тисяч гривень.

Перед липневою повінню в Обертині пройшов сильний град. 60 га городів знищило повністю. Комісія оцінила збитки в 460 тис. грн. У районі казали, як будуть гроші, — заплатять. Але доки жодний господар не отримав ані копійки.

Зараз ви читаєте новину «Збитки від жовтневої повені людям можуть не компенсувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути