середа, 24 січня 2007 16:47

Зацвіла балканська пахуча калина

Автор: фото: Віталій Грабар
  Директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович дивиться, чи не обмерзли під снігом суцвіття на калині
Директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович дивиться, чи не обмерзли під снігом суцвіття на калині

На подвір"ї Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру вкрився цвітом кущ калини. Блідо-рожеві суцвіття дрібненьких квітів гойдаються на голих гілках.

— Ви понюхайте, який аромат, — запрошує заступник директора центру 48-річний Ігор Хім"як. — Цвіт на гілках, правда, не рясний, просто ще не всі бруньки розпустилися.

Балканську пахучу калину тут посадили 12 років тому. Відтоді так рано вона ще ніколи не цвіла. Хім"як каже, що причина цього — надто тепла зима.

— Затужила за батьківщиною. На Балканах клімат м"якший, аніж у нас, без холодів. Там вона зазвичай починає квітнути у лютому, — пояснює заступник директора. — У Львові ж раніше березня, а інколи й квітня, не розпускається.

До екоцентру часто приходять на прогулянку матері з дітьми. Тепер, окрім фазанів і павичів у вольєрах, вони з цікавістю розглядають кущ калини. 5-річна Дарина Мельник простягає руку до квітів, намагаючись відламати собі гілочку. Мама пояснює їй, що робити цього не можна.

— Он диви, ще цвіте, — відволікає малу 28-річна Зоряна, показуючи на кущ ліщини.

Він розпустився на схилі гори за вольєрами — жовтіють продовгуваті сережки.

Ліщина також повинна розпускатися наприкінці березня. На відміну від калини, вона не пристосована до холодів і морозів, тому може загинути. У суцвіттях калини обмерзнуть лише зовнішні квіти, розповідає директор екоцентру Ігор Антахович, 44 роки. Цвітіння припиниться, а листя вона не випускала.

Працівники екоцентру також помітили пожвавлення і в клітках птахів. Фазани почали токувати та ганятися за самками. Декоративні кури щодня несуть по два яйця, однак висиджувати потомство не поспішають.

— Якщо так буде далі, доведеться закладати до інкубатора, — каже Хім"як. — Буде ранній приплід.

Із настанням холодів із вольєрів до тепліших приміщень заберуть лише павичів. Фазани та декоративні качки зимуватимуть на вулиці. І хоч ці птахи морозу не бояться, екологи сподіваються, що прогнозоване наприкінці січня раптове похолодання шкоди їм не завдасть.

Цієї зими, яка вважається найтеплішою за останні 120 років, природа почала оживати ще з грудня. Тоді у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка НАН України зацвіла японська айва. Під Новий рік на Вінниччині розпустилися підсніжники. Зацвіли вони також на Закарпатті у селі Пасіка Свалявського району. У першій декаді січня поблизу будинку 50-річної вінничанки Алли Швець зацвіло кілька кущів декоративної примули. А в райцентрі Сколе на Львівщині біля держлісгоспу — мати-й-мачухи. На квітниках у місті з"явилося також листя на трояндах, з під-землі почали пробиватися крокуси.

Прокинулося море

Починає цвісти морська флора у Чорному морі в районі Одеси. Зазвичай подібне відбувається у квітні.
— Коли наступає постійний десятиградусний температурний режим, зимові комплекси рослинності замінюються весняними, — пояснює місцевий науковець Галина Мінічева.
За її словами, нинішнього року море повністю прокинеться на два місяці раніше. Тому вже навесні поверхня води вкриється водоростями.

Зараз ви читаєте новину «Зацвіла балканська пахуча калина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі