четвер, 03 червня 2010 04:31

Заборонили концерт китайських артистів

Два десятки людей прийшли до Міністерства закордонних справ у Києві минулого четверга. Протестували проти скасування в Одеському театрі музичної комедії концерту китайського гурту "Шень Юнь".

Чиновникам, які виходять із міністерства, роздають листівки. Ті відмахуються. Обіцяють, що хтось спуститься і забере лист міністру.

— Кидайте в поштовий ящик, бо ніхто не вийде. Чекатимете до ранку, — каже охоронець на прохідній.

Виступ мав відбутися 28 травня. Шоу цього гурту супроводжує оркестр, що поєднує китайські та західні інструменти. Костюми створені вручну за аналогією до одягу різних династій КНДР. Більшість артистів — послідовники забороненого в Китаї руху Фалунгунь. Вони не поділяють ідеологій комуністичної партії.

— 22 артистам скасували візи, — розповідає 56-річна Світлана Вітряк, організатор заходу. — Я бачила ноту протесту, яку написала пані У з китайського консульства в Одесі. У ній у категоричній формі зазначено, що концерт слід відмінити. Китайці погрожують припинити економічні відносини з Україною, якщо цей колектив виступить у нас. У приватній бесіді в Одеській обласній адміністрації мені сказали, що свої негативні рекомендації надіслали прем"єр-міністр Микола Азаров, голова Служби безпеки Валерій Хорошковський і міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Продавець театральних квитків Олена Сілкіна, 25 років, говорить, що концерт викликав у місті небувалий ажіотаж.

— Квитки розкупили за місяць до концерту. Залишилися тільки найдорожчі, по 800 гривень. Надійшла вказівка вилучити їх із продажу. За продані квитки почали повертати гроші.

У прес-службі МЗС коментувати заборону виступу відмовляються. Віце-президент Європарламенту Едвард Макмілан-Скот написав лист президенту Вікторові Януковичу, щоб він підтримав проведення концерту.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили концерт китайських артистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі